Poliția de Frontieră Română anunță înăsprirea controalelor, începând din 7 aprilie

  • 02 Aprilie 2017 20:43
Poliția de Frontieră Română anunță înăsprirea controalelor, începând din 7 aprilie

Poliția de Frontieră anunță, duminică, înăsprirea controalelor la granițe, începând cu 7 aprilie, când intră în vigoare Regulamentul de modificare a Codului Frontierelor Schengen, adoptat de Parlamentul European și Consiliul Europei, avertizând că se prefigurează creșterea timpilor de așteptare pentru efectuarea formalităților.

"Ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), adoptat de către Parlamentul European și Consiliul Europei, autoritățile de control la frontieră din statele Uniunii Europene, inclusiv Poliția de Frontieră Română, vor efectua, începând cu data de 7 aprilie a.c., verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre", precizează reprezentanții Poliției de Frontieră Română, scrie news.ro.

Astfel, vor fi verificate documentele de călătorie și vor fi consultate bazele de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE (și anume cetățenii UE și membrii familiilor lor care nu sunt cetățeni ai UE) atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară, mai arată Poliția de Frontieră.

Reprezentanții instituției adaugă că bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informații Schengen (SIS),  baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate și pierdute (SLTD),  precum și bazele de date naționale.

"Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o amenințare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătățirii securității Uniunii Europene și a cetățenilor acesteia. Această obligație se aplică pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime și terestre), atât la intrare, cât și la ieșire, precum și pentru frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat încă decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne", precizează Poliția de Frontieră.

Instituția avertizează că, având în vedere apropierea Paștelui și a sezonul estival, precum și faptul că atât Politia de Frontieră Română, cât și autoritățile de frontieră din statele vecine (Ungaria, Bulgaria) vor lua aceste măsuri, se prefigurează creșterea timpilor de așteptare pentru efectuarea formalităților, în punctele de frontieră rutiere.

"De asemenea, numărul mare de pasageri înregistrat în punctele de frontieră aeroportuare, în special în perioada sezonului estival, coroborat cu recomandările la nivel european privind modul de efectuare al controlului la trecerea frontierelor externe în raport cu amenințările teroriste, pot duce la creșterea timpului de așteptare pentru controlul la trecerea frontierei pe aeroporturile internaționale", transmite Poliția de Frontieră.

Comparativ cu anii 2001-2002, traficul de pasageri a crescut cu peste 280 la sută, iar cel al mijloacelor de transport cu peste 300 la sută, capacitatea fiind limitată de numărul tonetelor de control dispuse pe fiecare sens de trecere a frontierei, mai spun reprezentanții instituției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău