Poliția de Frontieră: Recomandări pentru părinți și însoțitori care au planificat o călătorie împreună cu copii minori

  • 22 Decembrie 2023 13:53
Poliția de Frontieră: Recomandări pentru părinți și însoțitori care au planificat o călătorie împreună cu copii minori

Poliția de Frontieră a R. Moldova a dat publicității un set de informații utile destinat celor care doresc să călătorească în afara R. Moldova, dar și celor care vor reveni acasă în această perioadă. Pentru mai multe detalii, în cazul traversării frontierei împreună cu copiii, Poliția de Frontieră îndeamnă persoanele interesate să consulte rubrica CONDIȚII DE CĂLĂTORIE, amplasată pe pagina oficială a Poliției de Frontieră. Totodată, ofițeri specializați vor răspunde operativ și non-stop la orice întrebare ce vizează regulile de traversare a frontierei de stat, la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717) sau email: [email protected].

Pentru început asigurați-vă că ați perfectat pașaportul pentru copii. Din 2011, fotografia și datele copilului nu se mai plasează în pașaportul părinților, fapt ce obligă ca din primele zile ale nașterii să se perfecteze documentul de călătorie, se menționează în comunicatul Poliției de Frontieră.

Copiii, care dețin pașapoarte personale, până la împlinirea vârstei de 18 ani pot călători însoțiți de UNUL dintre reprezentanții legali (părinții), fără acordul celuilalt. Acordul vizat notarial al ambilor reprezentanți legali este necesar doar în cazul emigrării autorizate, cu aplicarea însemnărilor corespunzătoare în pașaport.

Minorul care este căsătorit, poate traversa frontiera de stat fără însoțitor și fără declarație de la reprezentantul legal. În asemenea cazuri, sugerăm să dețineți și certificatul de căsătorie.

Dacă ați planificat o călătorie peste hotare pentru minorii cu însoțitori împuterniciți de Dumneavoastră, Poliția de Frontieră Vă reamintește că este nevoie de o declarație de la reprezentantul legal, a cărui semnătură se legalizează notarial. În declarație se indică scopul călătoriei, durata acesteia și țara de destinație. Însoțitorul poartă răspundere pentru viața și sănătatea minorului. În lipsa reprezentanților legali, în cadrul unor grupe organizate, răspunderea o poartă conducătorii grupelor, desemnați în procură.

La fel, reprezentanți legali se consideră și TUTORII. Tutela se instituie asupra copiilor care nu au atins vârsta de 14 ani, iar curatela se stabilește asupra copiilor în vârstă de la 14 la 18 ani. Tutela și curatela se întocmește de către autoritățile administrației publice locale, în baza avizului scris al autorității tutelare. La traversarea frontierei de stat, polițiștii de frontieră vor cere să prezentați și documentul de instituire a tutelei în original.

În acest sens, în momentul autentificării la Biroul Notarial al declarației de împuternicire a însoțitorului, să vă asigurați că anume această persoană se va prezenta împreună cu minorul, cu declarația și cu actele de călătorie personale și ale minorului, în punctul de trecere a frontierei de stat, la data menționată.

Aceste acțiuni sunt necesare angajaților Poliției de Frontieră pentru a verifica valabilitatea actelor și, ulterior, introducerea însemnărilor corespunzătoare în baza de date a Sistemului Informațional Integrat al Poliției de Frontieră.

Atragem atenția că, pe lângă tutelă și curatelă, sunt cazuri când în punctele de trecere a frontierei de stat se prezintă minori cu însoțitori, în baza Dispoziției de instituire a custodiei, în temeiul căreia nu poate fi autorizată traversarea frontierei de stat. Potrivit cadrului legal, părinții sunt în drept să-și delege parțial drepturile și obligațiile privind creșterea, îngrijirea și educația copilului unui custode, prin depunerea unei cereri la autoritatea tutelară locală. În acest caz, părinții rămân a fi reprezentanții legali ai copilului, iar custodele exercită atribuții de responsabil legal al copilului, în condițiile legislației. 

Pentru mai multe detalii, în cazul traversării frontierei împreună cu copiii, consultați rubrica CONDIȚII DE CĂLĂTORIE, amplasată pe pagina oficială a Poliției de Frontieră. Totodată, răspund operativ și non-stop la orice întrebare ce vizează regulile de traversare a frontierei de stat, ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717) sau email: [email protected] . Contactați-ne!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău