Poliția cehă caută doi agenți GRU specializați în sabotaje și asasinate. Unul are un pașaport moldovenesc pe numele „Nicolae Popa”

  • 18 Aprilie 2021 14:14
Poliția cehă caută doi agenți GRU specializați în sabotaje și asasinate. Unul are un pașaport moldovenesc pe numele „Nicolae Popa”

Poliția cehă este în căutarea a doi bărbați ruși, suspectați a fi agenți GRU, responsabili de explozia unui depozit de muniții din Cehia în 2014. Anunțul a fost făcut în contextul expulzării a 18 diplomați ruși. Agenții GRU au fost implicați inclusiv în tentativa de asasinare cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, în Salisbury, în 2018. Cei doi presupuși agenți GRU au folosit mai multe pașapoarte false în misiunile din Europa, inclusiv unul moldovenesc, pe numele „Nicolae Popa”, informează BBC, preluat de Digi24.ro

Agențiile europene de spionaj consideră că cei doi agenți fac parte din Unitatea GRU 29155 a armatei ruse, specializată în sabotaje, acțiuni subversive și asasinate.

„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofițeri ai serviciului de informații rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniții din zona Vrbetice”, (localitate aflată la circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul ceh Andrej Babis.

Două persoane au murit în urma exploziei din 16 octombrie 2014 de la depozitul de muniții din Cehia.

În replică, vicepreședintele comisiei de afaceri internaționale din camera superioară a parlamentului rus, Vladimir Jabarov, a considerat drept „absurde” acuzațiile Cehiei despre implicarea ofițerilor de informații ruși în explozia din 2014.

Cehia a anunțat că va informa partenerii din NATO și UE în legătură cu suspiciunile referitoare la activitățile agenților GRU.

„Nicolae Popa” și „Ruslan Tabarov”, falșii membrii ai „Gărzii Naționale” din Tadjikistan interesați în inspecția unui depozit de muniții

Conform investigatorilor cehi, înaintea exploziei din 2014, un email a fost trimis companiei care administra respectivul depozit de muniții. Mailul, expediat din partea „Gărzii Naționale” din Tadjikistan, solicita accesul în locație a două persoane pentru realizarea unei inspecții. Atașat mailului erau pozele scanate a două pașapoarte: unul pe nume „Ruslan Tabarov” din Tadjikistan, celălalt, pe nume „Nicolae Popa”, cetățean moldovean.

Ulterior, s-a dovedit că fotografiile celor doi erau aceleași cu cele ale suspecților surprinși, patru ani mai târziu, de camerele de supraveghere din Salisbury, când GRU a încercat să-l asasineze cu Noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia. Ulterior, s-a aflat că unul dintre cei doi agenți a fost chiar decorat de președintele rus, Vladimir Putin.

 

Pe 11 octombrie 2014, când cei doi ruși au aterizat la aeroportul din Praga, s-au folosit de exact aceleași identități false folosite ulterior în 2018, în Salisbury - Ruslan Borișov și Alexander Petrov.

Agenții GRU s-au cazat apoi pe 13 octombrie în Osrava, chiar în apropierea depozitului de muniție. Rezervarea a fost făcută până pe 17 octombrie.

Explozia depozitului de muniții s-a produs pe 16 octombrie, în aceeași zi în care cei doi agenți GRU s-au deplasat la Viena de unde au luat un zbor către Moscova.

Oficialii cehi au declarat că cei doi suspecți fac parte din unitatea GRU 29155, despre care serviciile de spionaj europene susțin că ar fi o unitate specială a serviciilor secrete ale armatei ruse specializată în asasinate, operațiuni de sabotaj și acțiuni subversive.

Se estimează că această unitate secretă a GRU ar avea în jur de 200 de agenți, din care doar în jur de 20 sunt implicați în astfel de operațiuni speciale, în vreme ce restul se ocupă doar de sprijin logistic.

Cei doi presupuși agenți GRU nu au mai fost văzuți din 2018, de când au fost făcute publice fotografiile cu ei în Salisbury. Cu toate acestea, oficialii serviciilor de informații europene consideră că Unitatea 29155 este încă activă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău