Poliția anunță că a destructurat o rețea coordonată din Rusia care planifica să destabilizeze situația din Republica Moldova

  • 12 Martie 2023 11:40
Poliția anunță că a destructurat o rețea coordonată din Rusia care planifica să destabilizeze situația din Republica Moldova

Poliția a destructurat o rețea coordonată de la Moscova care urmărea să destabilizeze situația din R. Moldova, inclusiv la protestele organizate, duminică, 12 martie a.c., de către Mișcarea pentru popor, coagulată în jurul Partidului Șor, scrie Radio Chișinău.

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a declarat, la o conferință de presă, că este vorba de o rețea formată din 10 grupuri a câte 5-10 persoane, care urmau să creeze haos la acțiunile de protest din Chișinău.

Fiecare membru al acestor grupuri urma să primească o recompensă de până la 10 mii de dolari americani. Aceste grupuri erau coordonate de către un reprezentant al unor servicii speciale din Federația Rusă.

Grupurile respective primeau instrucțiuni pentru destabilizarea ordinii publice prin persoane cu dublă cetățenie – rusă și moldovenească – venite în acest scop de la Moscova. Viorel Cernăuțeanu a prezentat mai multe înregistrări video și audio, dar și fragmente de corespondență menite să demonstreze implicarea unor persoane din Rusia în pregătirea dezordinilor în masă la Chișinău.

Potrivit șefului IGP, 25 de persoane suspecte au fost interogate de oamenii legii, șapte dintre care au fost reținute, printre care și o persoană de legătură între serviciile speciale din Rusia și grupurile care pregăteau dezordini la Chișinău. Majoritatea persoanelor interogate au început să colaboreze cu anchetatorii, a precizat Viorel Cernăuțeanu.

El a mai spus că există legătură directă între coordonatorul de la Moscova și compania militară privată rusă ”Wagner”. Viorel Cernăuțeanu a lăsat să se înțeleagă că, de asemenea, există legătură și între rețeaua destructurată de poliție și organizatorii protestelor de la Chișinău, inclusiv a celui care urmează să aibă loc duminică, 12 martie a.c.

Această acțiune de protest, planificată să se desfășoare cu începere de la ora 13.00 în fața Parlamentului, este organizată de către Mișcare pentru Popor, creată în jurul Partidului Șor. Partidul Șor nu a comentat deocamdată aceste informații făcute publice de către Viorel Cernăuțeanu.

Într-un comunicat plasat, însă, pe pagina partidului pe 11 martie, formațiunea o acuză pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate aflat la putere că ar fi lansat „cel mai mare val de intimidare, șantaj și persecutare a cetățenilor care intenționează să participe la mitingul de duminică, 12 martie”.

„Calificăm aceste acțiuni ale regimului drept crimă față de dreptul universal al cetățenilor la protest și infracțiune față de dreptul la libera deplasare și încălcare a dreptului la exprimarea liberă a opțiunii”, se arată în comunicatul Partidului Șor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău