Polina Panainte: „Majoritatea posturilor TV prezintă știrile cu o anumită sursă, tratând superficial evenimentele electorale pe care le reflectă”

  • 17 Octombrie 13:37
Polina Panainte: „Majoritatea posturilor TV prezintă știrile cu o anumită sursă, tratând superficial evenimentele electorale pe care le reflectă”

În cea de-a treia săptămână de campanie pentru alegerile locale și cele din circumscripțiile uninominale, posturile de televiziune continuă să favorizeze sau să trateze părtinitor unii competitori electorali în materialele jurnalistice, arată un nou raport al Centrului pentru Jurnalism Independent, relatează Radio Chișinău.

Raportul arată că odată cu apropierea datei alegerilor locale și celor pentru funcția de deputat din câteva circumscripții uninominale, majoritatea posturilor de radio și TV, deși oferă timp egal pentru candidații electorali, manifestă atitudini părtinitoare față de anumiți politicieni. Secretarul Coaliției civice pentru alegeri libere și corecte, Polina Panainte:

„Numărul de radiodifuzori părtinitori este în creștere pentru săptămâna 5-11 octombrie. O mare parte din radiodifuzori oferă acces egal concurenților, dar există un număr de concurenți electorali care în mod tradițional sunt prezenți la aceste posturi TV și alți concurenți care nu prea sunt pomeniți în știri. Majoritatea posturilor TV prezintă știrile cu o anumită sursă, tratând superficial evenimentele electorale pe care le reflectă”, a spus Polina Panainte.

Totodată, experții constată că și echilibrul gender nu este respectat în știrile electorale. 

Raportul, care cuprinde perioada 5-11 octombrie, mai relevă că anumite posturi TV fac partizanat politic sau prezintă informația trunchiat. Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu:

 „În știrile de la Moldova1, radiodifuzor public, a fost oferi acces la aproximativ jumătate din concurenți: unii concurenți au apărut de mai multe ori în știri, iar alții nu au fost menționați. La posturile de televiziune private Prime și Publika TV, când a fost vorba despre concurenți electorali, majoritatea materialelor au fost neutre, excepție fac materialele despre candidatul PPDA-PAS, Andrei Năstase. Percepția e că sunt făcute știri anume dintr-o perspectivă negativă pentru a-l pune într-o lumină negativă. La NTV și Accent TV este evidentă părtinirea pentru candidații Partidului Socialiștilor, în special când e vorba despre Ion Ceban; candidații socialiștilor sunt prezentați în context pozitiv și foarte detaliat”, a precizat Nadine Gogu.

Raportul arată, de asemenea, că majoritatea posturilor de televiziune prezintă știrile electorale dintr-o singură sursă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
-1,06 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:68 %
Vint:7,7 m/s
Fri
-2 °C
Sat
0 °C
Sun
1 °C
Mon
3 °C
Tue
2 °C

Curs oficial BNM 22 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3233 0.0341
USD 17.4327 -0.0117
RON 4.0418 0.0052
UAH 0.7227 0.0007
RUB 0.2734 0.0008
Arhivă Radio Chișinău