Poligonul de tragere al Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI va fi modernizat

  • 22 Iunie 14:45
Poligonul de tragere al Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI va fi modernizat

Poligonul de tragere al Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, unde se antrenează actualii și viitorii polițiști, va fi modernizat și dotat cu echipamente de ultimă oră. Renovările se vor face în cadrul unui proiect implementat de PNUD, cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, oferit prin intermediul Departamentului de Stat, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii (INL), comunică Moldpres.

Proiectul „Consolidarea formării profesionale bazate pe competențe ale angajaților din domeniul afacerilor interne în Moldova”, are o durată de doi ani și un buget de aproximativ 2,6 milioane de dolari.

Potrivit administrației Academiei „Ștefan cel Mare”, în toată perioada de exploatare, din momentul edificării în anul 1983, poligonul nu a fost renovat, fiind întreținută doar capacitatea funcțională a acestuia. După reparație, mediul pentru antrenamente se va îmbunătăți, iar polițiștii vor putea exersa mânuirea armelor de foc, inclusiv prin simularea unor situații cu care se pot confrunta în activitatea lor profesională - de la cazuri de violență la operațiuni ample de reținere a infractorilor înarmați.

În urma remodelării spațiului, va fi amenajat un poligon de tir cu o lungime de 25 de metri și totodată un poligon de tragere virtuală. Proiectul va asigura reabilitarea spațiilor poligonului de tragere, schimbarea rețelelor inginerești, instalarea unui nou sistem de încălzire, ventilație și aer condiționat, în conformitate cu standardele de sănătate și mediu. După renovare și dotare, poligonul va putea găzdui competiții de trageri la tir atât la nivel național, cât și internațional.

„Un sistem modern de aplicare a legii, care să includă instruire și infrastructură, este esențial pentru menținerea statului de drept. Ambasada SUA este mândră să anunțe o investiție de 2.665.000 USD, care vine să ne reconfirme angajamentul de a fortifica capacitățile sistemului de aplicare a legii din Republica Moldova de a se adapta rapid la provocări. Modernizările poligonului de tragere va asigura angajaților poliției acces la facilități de ultimă generație, astfel ca aceștia să își poată îmbunătăți abilitățile în mânuirea armelor din dotare”,  a menționat Laura Hruby, Chargé d’Affaires, Ambasada SUA în Republica Moldova.

„Cu sprijinul valoros al Guvernului SUA și PNUD, vom dota personalul MAI cu cunoștințele și instrumentele necesare pentru a face față provocărilor actuale și viitoare, asigurând totodată respectarea drepturilor omului și a standardelor internaționale. Investiția în pregătirea profesională a polițiștilor noștri este o investiție în siguranța cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Adrian Efros, Ministrul Afacerilor Interne.

„Prin acest nou proiect, avansăm parteneriatul cu Guvernul SUA și Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova în abilitarea profesională a ofițerilor de poliție pentru a deveni capabili să asigure securitatea comunității și să insufle sentimentul de siguranță, câștigând încrederea oamenilor”, a afirmat Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Pe lângă proiectul de modernizare a poligonului de tragere, PNUD și Guvernul SUA susțin și în cadrul unui alt proiect comun transformarea Academiei „Ștefan cel Mare” într-un centru modern de instruire a viitorilor angajați ai poliției. Laboratorul criminalistic din cadrul academiei va fi renovat și înzestrat cu cele mai noi mijloace tehnice, aplicate în cadrul acțiunilor de urmărire penală. De asemenea, a fost renovată și dotată cu echipament sala multifuncțională unde are loc pregătirea în domeniul tacticilor defensive a viitorilor polițiști, dar și a angajaților care deja activează în domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:4,12 m/s
Tue
26
Wed
26
Thu
24
Fri
20
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău