Ciocolata se scumpește în întreaga lume

  • 30 Iulie 2023 13:20
Ciocolata se scumpește în întreaga lume

Iubitorii de ciocolată au primit o veste proastă săptămâna aceasta: va deveni mai scump să își satisfacă pofta, transmite Bloomberg.

Costul boabelor de cacao angro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu iar producătorii pariază că prețurile pentru acest ingredient crucial al ciocolatei vor rămâne la un nivel ridicat până la finele lui 2024. Motivul principal este scăderea producției în Vestul Africii, o regiune care este responsabilă pentru două treimi din recolta mondială de boabe de cacao.

Ploile torențiale și un dăunător care afectează arborii de cacao au devastat culturile din Vestul Africii, provocând îngrijorări cu privire la aprovizionare. De asemenea, activitatea de procesare de boabe de cacao (o activitatea crucială pentru producția de ciocolată) a scăzut și ea la nivel mondial, ceea ce sugerează că fabricile au probleme în a obține volume adecvate de materie primă, potrivit lui Fuad Mohammed Abubakar, director la Ghana Cocoa Marketing Company UK.

Această situație i-a făcut pe directorii de la o serie de mari producători de ciocolată, precum Lindt & Spruengli AG și Hershey Co., să lanseze zilele trecute un avertisment că noi majorări de prețuri nu pot fi excluse, deși consumatorii au deja probleme în a suporta costurile și așa mărite pentru produsele lor.

"Este clar că suntem într-o situație tensionată. Am putea vedea cum producătorii de ciocolată introduc batoane cu dimensiuni mai mici și posibil prețuri mai mari", susține Paul Joules, analist la banca Rabobank.

Recolta de boabe de cacao a Coastei de Fildeș, cel mai mare producător mondial, ar urma să fie în acest an cu până la o cincime mai mică decât cea de anul trecut și autoritățile din această țară au suspendat contractele de vânzări care obligă fermierii să livreze boabele la un anumit moment specific în viitor. În Ghana, al doilea mare producător mondial de cacao, producția ar urma să scadă sub media multianuală.

Aceasta este posibil să creeze al treilea an consecutiv în care lumea se va confrunta cu un deficit de aprovizionare cu boabe de cacao și există posibilitatea ca situația să se repete și anul viitor, susține Paul Joules. Un fenomen meteo El Nino amenință să afecteze și mai mult producția, tocmai într-un moment în care fermierii se luptă cu un virus care le afectează arborii de cacao.

Chiar dacă pandemia a dus la o încetinire a cererii globale de ciocolată și la constituirea de stocuri de boabe cacao, revenirea consumului și doi ani în care a existat un deficit de aprovizionare au redus semnificativ stocurile. Pentru unele companii, efectele majorării prețurilor angro ar putea să se resimtă abia acum, grație activităților precedente de protejare care le-au permis să evite majorări consistente de prețuri.

"Pentru majoritatea jucătorilor, impactul majorărilor semnificative ale cotațiilor futures la cacao se va resimți abia în a doua jumătate a lui 2023", a declarat recent directorul financiare de la Lindt, Martin Hug. Potrivit acestuia acei producători care resimt presiuni suplimentare pe partea de costuri
"cel mai probabil vor simți nevoia să își ajusteze prețurile". 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău