Poeziile lui Eminescu scrise de mână, împărțite prin Chișinău

  • 15 Ianuarie 2015 14:46
Poeziile lui Eminescu scrise de mână, împărțite prin Chișinău

O serie de manifestări culturale au loc pe 15 ianuarie la Chișinău, de Ziua Culturii Naționale, când sunt marcați 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Tradițional ziua a început cu depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău.

Au depus flori, au cântat și au recitat versurile preferate din opera marelui poet. Zeci de persoane printre care oficiali, oameni de cultură dar și oameni simpli, elevi și profesori, au venit astăzi să îl omagieze pe poetul tuturor românilor.

Eminescu i-a fost cel mai bun prieten în clipele cele mai grele din viață, ne-a mărturisit poetul, eseistul și scriitorul Ianoș Țurcanu. ”Chiar și în clipele amoroase dureroase, Eminescu a fost lângă mine. Aproape este imposibil să-l traduci pe Eminescu. Este atât de românesc. Mi se pare uneori că noi nu-l merităm. Suntem uneori mici, suntem uneori orgolioși” a declarat Ianoș Țurcanu.

Mihai Eminescu este actual prin lecțiile de patriotism pe care le oferă, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.  E actual prin frumusețea limbii române. Numele lui Eminescu și opera sa, mai cu seamă, ne cheamă în fiecare zi să vorbim frumos limba română. În al doilea rând, Eminescu este actual prin dragostea de Țară pe care a profesat-o prin viața lui și scrierile sale” a declarat Marius Lazurca.

Scrisoarea a III-a, Doina sau Glossa sunt operele care ar caracteriza cel mai bine situația actuală politică și culturală din Republica Moldova, este de părere președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

”Eminescu ne dă lecții. Și cea mai edificatoare, ținând cont de actualitatea din societatea noastră, este să fim solidari, să fim uniți. Rămâne un scriitor viu, teribil de actual, contemporanul nostru în eternitate”, potrivit lui Arcadie Suceveanu.

Manifestări dedicate omagierii poetului vor avea loc și pe parcursul zilelor următoare.

Direcția Cultură a Primăriei Chișinău, îi invită pe locuitorii și oaspeții capitalei să împartă poezii de Eminescu, scrise de mână, cu îndemnul:  „Ca să citească și să aibă zile pline de poezie!"
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău