Poetul Arcadie Suceveanu a editat o nouă carte de versuri
-
10 Ianuarie 2023 19:57
O carte de versuri intitulată „Terasa galbenă”, semnată de poetul Arcadie Suceveanu, laureat al Premiului Național al Republicii Moldova și al Premiului „Mihai Eminescu” al Academiei Române, a apărut recent la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Arcadie Suceveanu a afirmat că volumul are 134 de pagini și a apărut într-un tiraj de 300 de exemplare. El cuprinde versuri noi și conține patru capitole: ”Terasa galbenă”, ”Timpul AS”, ”Mâncătorii de lotus” și ”Patru epifanii”.
„Este o carte de poezie lirică și socială. Poezia este impregnată de spiritul dramatic pe care îl trăim. Alte versuri sunt despre trecerea ireversibilă a timpului și revenirea la spațiul copilăriei și la paradisul pierdut al acesteiai. ”Mâncătorii de lotus” este un ciclu de versuri care exprimă condiția de azi a omului de creație. Îngerul poeziei este asemănat cu un liliac noctambul, care simbolizează degradarea sentimentului de percepție a poeziei”, a precizat autorul.
Pe ultima copertă, criticul literar Alexandru Burlacu subliniază că virtutea esențială a poeziei lui Arcadie Suceveanu e una a intelectului inventiv, în care sentimentele și rațiunea se manifestă libere și în toată plinătatea. ”Realul, de regulă, e trecut prin filiera spectacolului livresc”, constată Alexandru Burlacu, informează MOLDPRES.
Potrivit scriitorului ieșean Nichita Danilov, încă de la debutul său editorial, petrecut la finele anilor șaptezeci, Arcadie Suceveanu se înscrie în atmosfera poetică a optzecismului românesc, fără a rămâne tributar niciunui poet născut dincolo sau dincoace de Prut. ”Tind să cred că orașul unde și-a petrecut adolescența și o parte din tinerețe, Cernăuțiul cu amprenta sa habsburgică, locul de întâlnire al marilor spirite, și-a pus puternic amprenta asupra creației sale, deschizându-i calea spre marea literatură”, a remarcat Nichita Danilov.
Arcadie Suceveanu s-a născut la 16 noiembrie în 1952 în satul Suceveni, raionul Hliboca (Adâncata) din regiunea Cernăuți (astăzi în Ucraina). A debutat cu placheta de versuri ”Mă cheamă cuvintele”, apărută în 1979 în limba română la Ujgorod, Ucraina. Au urmat volumele de versuri „Țărmul de echilibru”, „A fugit melcul de-acasă”, „Ora cinci fără doi fulgi”, „Mesaje la sfârșit de mileniu”, „În cămașă de cireașă”, „Arhivele Golgotei”, „Eterna Danemarcă”, ”Înfruntarea lui Heraclit”, „Mărul îndrăgostit de vierme”, „ȘTIUca la școală”, „Corabia de la mansardă”, „Cheițe pentru vise”, „Emisferele de Magdeburg”, „Ființe, umbre, epifanii”, „Greierul care scri-cri-cri-e” ș.a. În total, a editat peste 70 de cărți Este prezent cu poezie în antologii din Belarus, Franța, Italia, Macedonia de Nord, R. Moldova, România, Suedia, Ucraina și alte țări. A transpus în română din creația lui L. Tolstoi, C. Aitmatov, M. Gorki ș.a.