Poeți și scriitori: România are tot ce trebuie să aibă o țară, are oameni, o cultură bogată, o istorie, și una dintre cele mai mari literaturi ale lumii

  • 01 Decembrie 2022 11:13
Poeți și scriitori: România are tot ce trebuie să aibă o țară, are oameni, o cultură bogată, o istorie, și una dintre cele mai mari literaturi ale lumii

România are tot ce trebuie să aibă o țară, are oameni, o cultură bogată, o istorie, și una dintre cele mai mari literaturi ale lumii, după cum spun poeți și scriitori din Rep. Moldova. De 1 decembrie, de Ziua Națională a României, scriitorii din Rep. Moldova ne spun ce înseamnă această sărbătoare pentru ei, transmite Radio Chișinău.

România este una dintre cele mai frumoase țări ale lumii și totodată, pentru foarte mulți, România rămâne încă o enigmă care urmează să fie descoperită, iar Rep. Moldova cu siguranță are ce învăța de la această țară, a afirmat pentru Radio Chișinău, poetul și ziaristul Arcadie Suceveanu:

„Ziua Națională a României este marea sărbătoare a României, dar și a tuturor românilor. Noi, cei care ne aflăm înafara granițelor  actuale a României suntem aceeași români, avem aceeași istorie și aceleași tradiții și este în același timp și marea noastră sărbătoare națională. România este una dintre cele mai frumoase țări ale lumii. Pentru foarte mulți, România rămâne încă o enigmă care urmează să fie descoperită. Rep. Moldova are desigur ce să învețe de la România, în primul rând trebuie să învățăm multă civilizație, cultură, literatură și bineînțeles limba romană”, a declarat, Arcadie Suceveanu.

Românii au avut întotdeauna o dorință de unire și de unitate națională și care până la urmă s-a realizat în acea formulă mirifică de armonizare a tuturor provinciilor și a tuturor aspirațiilor din afara hotarelor statului, a declarat poetul Ion Hadârcă:

Ziua Națională a României este cea mai frumoasă sărbătoare. Undeva am zis că dacă pentru toată Europa Anul Nou începe la 1 ianuarie, atunci pentru noi românii Anul Nou începe la 1 decembrie. Este o sărbătoarea unde națiunea română, a renăscut ca unitatea neamului românesc. România poate și are dreptul să se mândrească pentru faptul că a trecut prin două mari urgii, primul și al doilea război mondial”, a menționat Ion Hadârcă.

Pentru români este o mândrie nemaipomenită atunci când ei spun să sunt români și că vorbesc limba română, a declarat scriitoarea și membra Uniunii scriitorilor din Rep. Moldova și România, Nina Josu, pentru Radio Chișinău:

„Ziua Națională a României este o zi de mândrie pentru întreg neamul românesc, pentru că ceea ce s-a făcut la 1918 trebuie să se repete și astăzi. Este momentul și timpul potrivit pentru noi, însă din păcate acest moment este umbrit de războiul din Ucraina, am fi vrut să ne unim cu patria mamă în alte condiții. România trebuie să se mândrească cu oamenii săi, cu scriitori, cercetători, medici, dar și cu limba română. Este o mândrie nemaipomenită să spui că ești român și că vorbești limba română”, a spus Nina Josu.

Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău