Poeta Lora Rucan a editat o carte de versuri

  • 27 Septembrie 2021 18:30
Poeta Lora Rucan a editat o carte de versuri

O carte de versuri intitulată ”Melancolii”, semnată de poeta Lora Rucan, stabilită de mai mulți ani în Italia, a apărut recent la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.

Volumul a văzut lumina tiparului într-un tiraj de 500 de exemplare, are 196 de pagini și este împărțit în patru capitole: ”Cu aur scriu”; ”Coroana creației”; ”Amavo amor”; ”Melancolii”.

Potrivit criticului literar Tatiana Butnaru, doctor în filologie, cercetător științific la Institutul de Filologie Română ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, poezia Lorei Rucan, unică în felul ei, se înscrie în mod firesc în contextul literar al timpului și se manifestă prin tendința nemijlocită de a dezvălui o complexitate de stări, sentimente, neliniști interioare, care aprofundează un univers existențial specific, îndeamnă de a contempla toate labirinturile firii umane. ”Mai multe scrieri poetice indică calea spre un tărâm artistic cu semnificații bine individualizate”, a subliniat Tatiana Butnaru. 

Solicitată de MOLDPRES, Lora Rucan a vorbit de o veche, singulară senzație a ei că ar fi avut mereu în față, în calitate de autor, aceeași unică carte, pe care, pe parcursul timpului, o îmbogățește cu poeme noi și la care permanent revine, pentru a-i da în continuare vigori și sclipire, a adăuga unele accente filozofice ce ar fi aprofundat cele deja scrise. În context, ea a mărturisit că a fost recent totalmente surprinsă de o neașteptată paralelă, aflând că Leonardo da Vinci mereu a perfecționat una dintre cele mai faimoase picturi ale sale, ”Gioconda”, luând-o cu el până și în diverse călătorii.

Referindu-se la rădăcinile pe care le simte, fiind de mulți ani stabilită în Italia, Lora Rucan l-a parafrazat pe scriitorul german Thomas Mann, care a creat o lungă perioadă în străinătate și, conform căruia, oriunde s-ar fi aflat, acolo el și-a luat cu sine și Patria. Astfel, poeta crede că n-a ”săltat” nicidecum din așa-zisul proces literar național, doar că în Italia ea a beneficiat de șansa de a se pătrunde de o lumină particulară ce o are o civilizație și o cultură antică extraordinară. 

Lora Rucan s-a născut pe la 8 iulie 1953 în Taraclia, Căușeni, într-o familie de intelectuali. A absolvit Universitatea de Stat din  Moldova, Facultatea Filologie, secția Jurnalistică (1976). A fost redactor la Redacția literară radio, la Editura ”Cartea Moldovenească”, la ziarele ”Viața Satului”, ”Dialog” și la revista ”Moldova”. A editat cărțile de poezie ”Eu nu sunt înger”, ”Niciodată”, ”Senină noapte” ș.a.

În 2006 se stabilește cu traiul în Italia (Genova, Liguria), fiind căsătorită cu un matematician italian de faimă internațională, profesor universitar, autor a două manuale. Frecventează diverse cursuri universitare, printre care Istoria filozofiei antice; Michelangelo, geniul liric al Renașterii; Arhitectura italiană în lume. Periodic participă la turnee de jocuri de șah și de dame italiene, de bridge. Își încearcă penița în a scrie în italiană eseuri (saggi) și poezii destinate, în special, copiilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău