Podul.ro | „Supărați că UE vrea să ajute Republica Moldova, socialiștii se răzbună pe cetățenii din Diasporă” (Revista presei)

  • 08 Iunie 2021 09:32
Podul.ro | „Supărați că UE vrea să ajute Republica Moldova, socialiștii se răzbună pe cetățenii din Diasporă” (Revista presei)

„Supărați că UE vrea să ajute Republica Moldova, socialiștii se răzbună pe cetățenii din Diasporă”, titrează podul.ro citându-l pe Vlad Țurcanu. El scrie că socialiștii, împreună cu noii lor tovarăși de drum, comuniștii lui Voronin, sunt preocupați să prevină votul masiv din diasporă, care le este ostil într-o proporție covârșitoare.

Poate e prea mult să li se ceară să fie cumpătați după lovitura năpraznică pe care le-a pricinuit-o anunțul despre ajutorul de 600 de milioane al UE, care aproape le anulează strategia de campanie, construită pe denigrarea Occidentului. Practic, prin propaganda sa anti-occidentală, blocul PSRM-PCRM s-a pomenit că le cere cetățenilor să refuze o mulțime de bani doar din rațiuni ideologice, în dauna refacerii infrastructurii și a economiei secătuite de pandemie”. Într-o altă ordine de idei, analistul spune că înțelegând de unde bate vântul, tot mai mulți demnitari și funcționari care au făcut parte din administrația lui Dodon, caută în prezent să se disocieze de el și să se alipească la noua guvernare care începe să se profileze. Asemenea mișcare oportunistă de trupe e una din cele mai grăitoare dovezi că în Republica Moldova se pregătește o schimbare politică.

Jurnal TV citează experți și politicieni care acuză Comisia Electorală Centrală de partizanat politic. Analistul politic Anatol Țăranu califică decizia CEC drept o intervenție brutală în procesul democratic. Expertul politic nu exclude că, în cazul unei decizii favorabile în instanță, ultima mișcare ar putea fi demisia membrilor CEC. „Nu este exclus, interesele sunt foarte mari. Oamenii au ce pierde, e vorba de sume enorme, de scheme gri, care zeci de ani au alimentat conturi, familii. Acum ei sunt gata să meargă la orice. Faptul că CEC-ul acționează într-o asemenea manieră obraznică mă face să sesizez Procuratura. La noi decizii de asemenea fel se iau contra unor sume enorme de bani”, a menționat Anatol Țăranu.

Medicii din Republica Moldova, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special al Uniunii Europene, se descurcă excelent cu provocările pandemice dacă sunt lăsați în pace de către politicieni, scrie pentru agenția de presă IPN, Igor Boțan. Vorbind despre evoluțiile pandemice în ajunul alegerilor parlamentare anticipate, Igor Boțan observă că rata de contaminare este de aproximativ 10 ori mai mică decât în ajunul alegerilor prezidențiale din 2020. Nu încape îndoială că micșorarea ratei contaminării se datorează lansării procesului de vaccinare.

Totuși, campania electorală ar putea să inverseze tendințele pozitive în procesul de combatere a infecției COVID-19. De aceea, este imperios necesar ca autoritățile să insiste pe respectarea măsurilor de protecție de către cetățeni, fără să se amestece în domeniul de competență a profesioniștilor, decât dacă li se cere intervenția”, conchide autorul.

Anticoruptie.md scrie că fostul președinte Igor Dodon și fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, vor fi cercetați penal în dosarul privind intermediarii din schema frauduloasă la importul de energie electrică din 2008. Această afacere a fost deconspirată într-o investigație jurnalistică a reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice. Despre acesta a comunicat pentru Anticoruptie.md expertul Sergiu Tofilat, unul dintre experții care au făcut demersurile necesare către procurori pentru a demara urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon. Jurnaliștii au scris că în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice, prin intermediul unei companii-căpușă, când Igor Dodon și Zinaida Greceanîi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier. Experții au calculat că Republica Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău