Podul peste Nistru dintre Gura Bîcului și Bîcioc va fi redeschis până la sfârșitul lunii noiembrie

  • 03 Noiembrie 2017 12:00
Podul peste Nistru dintre Gura Bîcului și Bîcioc va fi redeschis până la sfârșitul lunii noiembrie

După 25 de ani, podul peste Nistru dintre satele Gura Bâcului și Bâcioc care va facilita și circulația pe traseul Chișinău-Odessa va fi redeschis. Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolul au semnat astăzi o decizie protocolară în acest sens, care, potrivit lor, va stimula și reluarea negocierilor în formatul 5+2. Părțile își mențin, însă, pozițiile vizavi de o serie de subiecte asupra cărora nu pot conveni.

Discuțiile privind reluarea circulației pe podul de la Gura Bâcului – Bâcioc, distrus în timpul conflictului armat de pe Nistru din 1992, durează de aproape 20 de ani, dar părțile nu au reușit până acum să convină în privința acesteia. În anii 2000 podul a fost reconstruit din bani europeni, însă reluarea traficului rutier a fost blocată de administrația de la Tiraspol.

Decizia protocolară privind redeschiderea podului, eveniment care ar urma să se producă până la sfârșitul acestei luni, a fost semnată la sediul Misiunii OSCE din Chișinău, de vicepremierul responsabil pentru reintegrare Gheorghe Bălan și așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol Vitali Ignatiev. Acest lucru va facilita nu doar circulația în regiune, dar și pe traseul Chișinău-Odessa, a remarcat Gheorghe Bălan.

„Am reușit să ajungem la un numitor comun în privința deschiderii acestui pod, în interesul populației, al agenților economici. Sperăm că acest pod în timpul apropiat, până la finele lunii noiembrie va fi deschis, ceea ce va scurta din distanța până la orașul Odessa. Inclusiv cu investiții străine sperăm că acest coridor european să devină unul atractiv, funcțional, în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului” a declarat Gheorghe Bălan. 

Tiraspolul califică decizia drept un element important în relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului. 

„Este primul pas important pentru rezolvarea întregului complex de probleme legate de transport, logistică, libertatea circulației. Sperăm că această decizie practică nu va fi singura și în timpul apropiat vor urma alte decizii importante menite să îmbunătățească viața oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus Vitali Ignatiev. 

Documentul semnat de cele două părți a fost salutat și de șeful Misiunii OSCE, Michael Scanlan

„Este un moment istoric care demonstrează că părțile pot ajunge la un acord în beneficiul tuturor. Sunt sigur că pasul pe care l-am făcut astăzi este doar unul din multiplele acțiuni la care vom asista în următoarele luni”.

 Chișinăul și Tiraspolul consideră că redeschiderea podului de la Gura Bâcului – Bâcioc facilitează și reluarea negocierilor în formatul 5+2, blocate de aproape un an jumătate. Părțile au, însă, viziuni diferite în privința mai multe subiecte, între care ar fi cel legat de înmatricularea automobilelor înregistrate în regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău