Podul Iubirii de la Leușeni

  • 27 August 2013 18:37
Podul Iubirii de la Leușeni

Satul Leușeni din raionul Hâncești, situat pe malul râului Prut, este o localitate foarte cunoscută în Republica Moldova în primul rând pentru punctul de trecere a frontierei cu România, Leușeni-Albița.

Pe lângă oamenii gospodari și săritori la nevoie, de câțiva ani, localitatea se poate mândri cu un pod care stârnește sentimente de admirație în inimile celor care se simt români și simt românește.  Podul a fost vopsit, la inițiativa unui tânăr din localitate, în culorile drapelului românesc.  

Situat la frontieră, satul Leușeni, întâmpină și petrece zilnic, de 22 de ani, sute de călători care aleg să treacă Prutul într-o direcție sau alta. În 2010, localitatea a prins culoare datorită podului, construit încă în perioada sovietică, peste râul Nârnova, ce leagă satul nou cu cel vechi. La inițiativa lui Constantin Mocanu, un tânăr ambițios din localitate, absolvent al facultății de stomatologie în Chișinău, medic- rezident într-o localitate vecină , podul a fost vopsit în culorile drapelului românesc.

La îndeplinirea visului său, Constantin a fost ajutat de aproximativ 20 de tineri microbiști din Leușeni. S-a consultat cu autoritățile pentru a se asigura că nu încalcă nicio lege, după care a început munca. Mai întâi au dat jos stratul de vechi de vopsea și după șapte zile de muncă, întrerupte din cauza ploilor, podul s-a transformat într-un imens tricolor. Constantin Mocanu  nu s-a oprit însă aici. El a vopsit în colorile drapelului românesc și poarta școlii și a grădiniței din localitate. 

Pentru vopsirea podului a fost nevoie de aproximativ 90 de litri de vopsea însă visul său a fost mai presus de cei 10 mii de lei pe care i-a investit în acest proiect personal. Podul are acum și un nume.

Locuitorii din Leușeni au doar cuvinte de laudă la adresa tănărului medic. Iată cum îl descrie Ion Cosovanu, profesor de limba română de peste 30 de ani în liceul din sat, cel care i-a fost într-o vreme profesor.

Printre proiectele de viitor ale lui Consantin Mocanu sunt câteva care țin de educație.

Până la realizarea altor proiecte la fel de frumoase ca și podul peste Nârnova, Constantin Mocanu rămâne unul dintre cei mai apreciați tineri din Leușeni. Este  tânărul care  a dat culoare sentimentelor românești în această localitate de frontieră,  adunate sub un singur nume... Podul Iubirii .

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău