Podoliak: Atacurile asupra Rusiei sunt efectuate de cetățeni ruși direct de pe teritoriul rus

  • 29 Septembrie 2023 12:52
Podoliak: Atacurile asupra Rusiei sunt efectuate de cetățeni ruși direct de pe teritoriul rus

Mihailo Podoliak, consilier al șefului cancelariei prezidențiale de la Kiev, a declarat că atacurile asupra țintelor din Rusia sunt efectuate de ruși aflați pe teritoriul țării lor, scrie defenseromania.ro.

"Asupra teritoriului Rusiei, 'lucrează' cetățeni ai Rusiei, care se află pe teritoriul Rusiei. Rețeaua este destul de activă și eficientă, o vedem noi înșine. Vedem și regiunea Kursk, vedem și regiunea Belgorod. Crește în permanență numărul de acțiuni eficiente atât în ceea ce privește instalațiile militare, cât și în ceea ce privește instalațiile critice", a remarcat, citat de Rador Radio România, consilierul prezidențial Podoliak.

Consilierul șefului cancelariei prezidențiale ucrainene a mai sugerat că numărul "incidentelor" pe teritoriul rus va crește. "Rusia trebuie să realizeze că acesta este un joc cu două părți. Pentru Rusia, anul acesta este deja semnificativ diferit de cel precedent", a adăugat Podoliak.

Între timp Putin decretează „Ziua reunificării” cu regiunile ucrainene pe care nici măcar nu le controlează

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat joi o lege prin care stabilește ca data de 30 septembrie să fie marcată de acum oficial ca "Ziua reunificării" cu Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei anexate de Kremlin acum un an, potrivit Agerpres, care citează EFE.

Putin prezentase această inițiativa în Dumă de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) după ce Moscova organizase primele alegeri în regiunile respective în conformitate cu legislația rusă la începutul lunii septembrie.

Data de 30 septembrie 2022 "a rămas în istorie" ca ziua aderării celor patru regiuni ucrainene la Federația Rusă, potrivit unei note explicative publicate joi de autoritățile ruse pe portalul de informații juridice al guvernului.

În opinia Kremlinului, aceste patru regiuni au revenit în componența Rusiei în virtutea "exprimării voinței populare a milioane de oameni și a exercitării dreptului lor inalienabil de a-și decide statutul politic în mod liber și fără ingerințe externe".

Putin a semnat în septembrie 2022 anexarea celor patru regiuni ucrainene în încercarea de a crea un coridor terestru cu peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 2014, pe care Kievul încearcă acum să o recucerească în cadrul unei ofensive începute în vară.

Rusia a inclus cele patru noi teritorii în Constituție, dar, după mai bine de un an și jumătate de lupte sângeroase, încă nu le controlează în totalitate.

Grupuri apropiate Kremlinului au cerut organizarea unui mare concert în Piața Roșie din Moscova, vineri, pentru a marca un an de la anexarea celor patru regiuni ucrainene.

"O țară, o familie, o Rusie" este sloganul concertului, despre care unele media ruse independente, precum Meduza.io, scriu că amintește de sloganul partidului nazist "Un popor, un imperiu, un conducător".

Deși Kremlinul nu a confirmat încă, la eveniment ar urma să participe și Putin, care probabil le va adresa un mesaj celor prezenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău