Ploi torențiale în nord-estul Braziliei: Cel puțin 56 de morți și 56 de dispăruți

  • 30 Mai 2022 10:37
Ploi torențiale în nord-estul Braziliei: Cel puțin 56 de morți și 56 de dispăruți

Bilanțul ploilor torențiale care s-au abătut începând de marți în regiunea Recife, capitala statului brazilian Pernambuco, a urcat duminică la cel puțin 56 de morți, iar salvatorii încearcă să găsească încă 56 de dispăruți, informează AFP.

''Duminică, moartea a 56 de persoane a fost confirmată, iar alte 56 sunt în continuare date dispărute în municipalitățile Recife și Olinda. Totodată, 3.957 de persoane au rămas fără adăpost'', a precizat Apărarea civilă din Pernambuco într-un comunicat.

După ce ploile au mai slăbit în intensitate, circa 1.200 de bărbați, cu ajutorul unor elicoptere și ambarcațiuni, au reluat în dimineața de duminică căutarea persoanelor dispărute și a celor rămase izolate.

Furtuna a provocat alunecări de teren pe versanții colinelor, a dus la revărsarea râurilor și la formarea unor viituri care au măturat totul în calea lor.

În imaginile difuzate duminică de autoritățile locale apar salvatori și voluntari care încercau să îndepărteze molozul în localitatea Jardim Monteverde, la granița dintre Recife și municipalitatea Jaboatao dos Guararapes.

În această regiune, unde se află cartiere sărace, s-a produs cea mai mare dramă, sâmbătă dimineață, după ce o alunecare de teren a dus la moartea a 19 persoane.

''11 persoane din familia mea și-au pierdut viața''

Unsprezece dintre persoanele care și-au pierdut viața în această alunecare de teren erau rude cu Luiz Estevao Aguiar, care a vorbit, în lacrimi, cu TV Globo.

''Sora mea a murit, cumnatul meu este mort, unsprezece persoane din familia mea au murit, a fost greu. A fost foarte greu. Nu mă așteptam la așa ceva'', a declarat bărbatul vârstnic, care locuiește într-o altă comună.

Autoritățile au avertizat sâmbătă că pentru duminică erau prognozate ploi puternice, dar furtuna s-a domolit într-un final duminică dimineață.

De vineri seară și până sâmbătă dimineață, volumul de precipitații a atins 70% din ceea ce era în mod normal prevăzut pentru toată luna mai în anumite regiuni din Pernambuco.

''Deși a ploaia a încetat, ne așteptăm la precipitații puternice în zilele următoare. Primul lucru care trebuie făcut este respectarea măsurilor de autoprotecție'', a declarat ministrul Dezvoltării regionale, Daniel Ferreira, care a survolat zona sinistrată în compania altor oficiali brazilieni.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat duminică dimineață că va ajunge luni în Recife.

Meteorologul Estael Sias, din cadrul agenției MetSul, a explicat pentru AFP că precipitațiile puternice care afectează Pernambuco și, într-o mai mică măsură, alte patru state din nord-estul țării, au rezultat dintr-un fenomen tipic în această perioadă a anului, ''valurile orientale'' - zone de ''perturbații atmosferice'', care se deplasează de pe continentul african spre regiunea de coastă braziliană.

''În alte regiuni ale Atlanticului, această instabilitate formează uragane, dar în nord-estul Braziliei are potențialul de a produce o cantitate însemnată de ploaie, inclusiv furtuni'', a explicat el.

Imaginile din weekend reamintesc de drama petrecută în februarie la Petropolis, în statul Rio de Janeiro, când 233 de persoane și-au pierdut viața în urma ploilor torențiale și a alunecărilor de teren.

Potrivit experților, acest tip de tragedie este de asemenea influențat de topografia locurilor și de prezența cartierelor sărace, cu locuințe construite în cea mai mare parte ilegal în zone cu relief abrupt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău