PLDM vrea să modifice Legea cu privire la numirea judecătorilor

  • 24 Iunie 2013 11:14
PLDM vrea să modifice Legea cu privire la numirea judecătorilor

Judecătorii, președinții și vicepreședinții instanțelor judecătorești ar putea fi aleși în funcții doar cu votul unanim al Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul în care Președintele Republicii Moldova nu acceptă candidaturile propuse de CSM.

Potrivit unui proiect de lege propus de deputații PLDM, modificările au scopul de a asigura un grad sporit de obiectivitate a Consiliului Superior a Magistraturii în procesul numirii și promovării în funcție a magistraților.

Amintim că recent șeful statului a fost obligat de legislație să-l numească în funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani din Chișinău pe judecătorul Oleg Melniciuc, deși anterior Nicolae Timofti a respins candidatura acestuia pe motiv că magistratul a încălcat Codul de etică de mai multe ori și a provocat conflicte de interese. Însă, candidatura lui Oleg Melniciuc a fost propusă din nou de către Consiliul Superior al Magistraturii, obligându-l astfel pe președintele Timofti să-l numească în funcție.

Potrivit presei, judecătorul Oleg Melniciuc a judecat în comisariatele de poliție, contrar legislației, tinerii reținuți în timpul evenientelor din aprilie 2009. El este finul de cununie al președintelui Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,24
Fum
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
11
Sun
12
Mon
14
Tue
12
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău