PLDM propune o cotă de reprezentare pe liste de partid a cetățenilor din diaspora

  • 16 Ianuarie 2020 12:33
PLDM propune o cotă de reprezentare pe liste de partid a cetățenilor din diaspora

Partidul Liberal Democrat propune modificarea codului electoral astfel încât cetățenii moldoveni care muncesc și locuiesc peste hotare să fie reprezentați în Parlament.

Președintele formațiunii, Tudor Deliu, recomandă ca cel puțin 20 la sută din candidații din lista electorală a fiecărui partid, să vină din diaspora și să fie poziționați câte doi la fiecare zece locuri. El a dat exemplul României, unde diaspora este reprezentată în Parlament de doi senatori și de patru deputați. Tudor Deliu își motivează intenția prin contribuția celor care muncesc în afara hotarelor la economia națională:

„Acești cetățeni contribuie substanțial la formarea produsului intern brut, sunt cei care pot atrage investiții în Republica Moldova, fapt ce ni-l demonstrează asociațiile de băștinași care au fost create în diaspora și promovarea unor proiecte.”, a declarat Tudor Deliu.

Potrivit vechiului cod electoral, trei mandate de deputat în Parlament le reveneau circumscripțiilor uninominale din afara Republicii Moldova. În această vară, deputații au decis revenirea la sistemul de vot pe liste de partid.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău