PLDM acuză Partidul Democrat că și-ar fi subordonat majoritatea primăriilor și administrațiilor raionale
-
25 Ianuarie 2018 20:38
Partidul Liberal Democrat acuză Partidul Democrat aflat la guvernare că și-ar fi subordonat politic, prin șantaj și presiuni politice și juridice, majoritatea primăriilor și administrațiilor raionale din țară, deși la ultimele alegeri locale a obținut un scor mic. Acuzațiile sunt respinse de purtătorul de cuvânt al PD, care afirmă că este vorba doar de declarații politice, electorale.
Partidul Liberal Democrat a acumulat la alegerile locale din iunie 2015 aproximativ 20 la sută din mandatele de consilieri locali și raionali și o treime din mandatele de primari, mai exact – 287 de primării. În vara anului trecut, la un forum al aleșilor locali ai PLDM, formațiunea a numărat numai 60 de primari, restul fiind atrași de Partidul Democrat prin metode opresive, a declarat președintele partidului, Viorel Cibotaru. El a subliniat că partidul de guvernare a exercitat presiuni și asupra aleșilor locali ai altor formațiuni de opoziție, astfel încât majoritatea lor sunt controlați în prezent de PD, care s-ar pregăti astfel de alegerile parlamentare ce urmează a fi organizate anul acesta și în circumscripții uninominale, unde liderii locali vor avea o pondere considerabilă.
„Actuala guvernare se preocupă de intimidare, șantaj și corupere a aleșilor locali din partea formațiunilor de opoziție. M-aș referi numai la ultimele două cazuri, care se referă la primăria municipiului Chișinău și municipiului Bălți, dar și multiple cazuri anterioare care s-au produs în PLDM și acest fenomen a devenit unul catastrofal pentru administrația publică locală.”
Purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, respinge acuzațiile PLDM, comentând că acestea sunt făcute în contextul pregătirilor pentru alegerile parlamentare de anul acesta.
„Acestea sunt doar declarații politice pe care le-am observat pe parcursul ultimului an. În contextul în care într-adevăr ar fi apărut asemenea presiuni sau sunt reale, atunci se solicită reacții din partea organelor de drept.”
Migrația aleșilor locali către partidul aflat la guvernare nu este o noutate pentru Republica Moldova și s-a întâmplat de fiecare dată când s-a schimbat puterea la Chișinău, a remarcat președinta Congresului Autorităților Locale, Tatiana Badan. Problema ține de lipsa unei autonomii locale reale și dependența primarilor de finanțările de la centru, spune președinta CALM. Ea se arată îngrijorată și de faptul că, în ultimul timp, primarii se confruntă și cu presiuni de ordin juridic, fiind amenințați cu dosare penale și administrative.
„Primarii și-au asumat și vor să rezolve problemele la nivel local, dar financiar nu pot, pentru că foarte multe surse financiare sunt centralizate și sunt dependente politic. Noi cunoaștem și problema că foarte mulți colegi de-ai noștri au fost supuși presiunilor politice, presiuni prin care a apărut frica între primari.”
PLDM a făcut, în acest context, un apel la toate partidele de opoziție să se adreseze Parlamentului European și Consiliului Europei, pentru a trimite o misiune în Republica Moldova care să evalueze situația administrațiilor publice locale.