Plățile în numerar vor fi limitate. Care sunt sumele stabilite de Parlament până la care acestea se pot efectua

  • 29 Februarie 12:11
Plățile în numerar vor fi limitate. Care sunt sumele stabilite de Parlament până la care acestea se pot efectua

Plățile efectuate în numerar vor fi limitate până la 100 de mii de lei cumulativ lunar sau anual, iar comisioanele nu vor putea depăși 0,1% din sumă tranzacționată prin transfer, potrivit unui proiect de lege votat astăzi de Parlament în lectura a doua. Noile condiții vor fi aplicate persoanelor juridice indiferent de tipul de proprietate, dar și celor fizice atunci când cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice, transmite Radio Chișinău.

Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor s-au arătat nemulțumiți de acest proiect de lege și au cerut excluderea lui de pe ordinea de zi. În opinia parlamentarilor din opoziție, proiectul este unul anti-social, anti-economic și este țintit spre limitarea investițiilor în Rep. Moldova, după cum a declarat deputatul socialist Petru Burduja.

„În viziunea noastră acest proiect lobează interesele instituțiilor financiar bancare și nebancare, în condițiile în care, conform relatărilor guvernatorului Băncii Naționale a Rep. Moldova, 93% din capitalurile bancare sunt ale proprietarilor din spațiul UE”, susține Petru Burduja.

În replică, deputatul PAS Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe a spus că pentru lectura a doua au fost aduse modificări și îmbunătățiri proiectului.

„Acest proiect are scopul de a încuraja plățile fără numerar și de a descuraja tot felul de scheme, finanțare din kuliok și a tot felul de activități ilegale și cumpărare de voturi”, a declarat Radu Marian.

Proiectul de lege privind decontările în numerar urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău