Plăți pentru neutralitate. Ce presupune Metodologia de calculare aprobată de ANRE

  • 30 Septembrie 18:20
Plăți pentru neutralitate. Ce presupune Metodologia de calculare aprobată de ANRE

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat Metodologia de calculare a plăților pentru neutralitate.

Proiectul Metodologiei stabilește modul de calculare de către operatorul sistemului de transport al gazelor naturale (OST) a plăților pentru neutralitate în scop  de echilibrare, inclusiv repartizarea lor în rândul  părților responsabile de echilibrare (PRE), pentru a asigura neutralitatea costurilor acțiunilor de echilibrare întreprinse de către OST, în conformitate cu Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, care prevede că OST nu înregistrează câștiguri sau pierderi ca urmare a achitării sau perceperii plății pentru dezechilibru zilnic, plăților privind acțiunile de echilibrare și alte cheltuieli legate de activitățile de echilibrare, transmite bizlaw.md

Prin promovarea proiectului Metodologiei se urmărește realizarea următoarelor obiective:

- dezvoltarea mecanismului de echilibrare a rețelelor de transport al gazelor naturale;

- evitarea riscurilor pentru securitatea funcționării rețelelor de transport al gazelor naturale;

- implementarea măsurilor de neutralitate prevăzute de Codul rețelelor de gaze naturale și Regulile pieței gazelor naturale care să permită achitarea sau perceperea plății pentru dezechilibru zilnic, plății intra-zilnice, plăților privind acțiunile de echilibrare și recuperarea altor cheltuieli legate de activitățile de echilibrare, care reprezintă unele activități desfășurate de operatorul sistemului de transport;

- asigurarea neutralității costurilor acțiunilor de echilibrare, astfel încât OST să transfere sau să primească într-o manieră corectă, nediscriminatorie și transparentă, toate costurile și veniturile care decurg direct din acțiunile de echilibrare.

Metodologia reglementează și măsurile de administrare a riscului de credit pentru OST de a reduce impactul de nerambursare a plăților datorate de către PRE.

De menționat că Metodologia asigură implementarea prevederilor Codului de rețea UE privind echilibrarea rețelelor de transport de gaze (Regulamentul UE nr. 312/2014) transpus în legislația națională de către ANRE.

Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.             

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Tue
12
Wed
14
Thu
17
Fri
18
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău