Platforma petrolieră Gloria, care extrage gaze de 43 de ani din Marea Neagră, va fi dezafectată începând cu 1 mai

  • 17 Aprilie 2019 14:56
Platforma petrolieră Gloria, care extrage gaze de 43 de ani din Marea Neagră, va fi dezafectată începând cu 1 mai

Prima platformă românească de foraj marin Gloria, care extrage gaze din Marea Neagră din 1976, își va încheia activitatea la 1 mai, urmând să fie dezafectată și tăiată la fier vechi, a declarat, miercuri, Sorin Gal, director în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), la Forumul Energiei, organizat de publicația Financial Intelligence, transmite Agerpres.

'În anii 70 au început primele explorări (petroliere - n.r.) în Marea Neagră. Prin anii 80 a început exploatarea în perimetrul Istria, la renumita platformă Gloria. Aici aș vrea să vă dau un breaking news: pe 1 mai se încheie complet exploatarea gazelor care se face prin platforma Gloria, aceasta urmând să fie dezactivată, mutată la loc uscat și tăiată la fier vechi. Platforma Gloria ne va părăsi în acest an', a spus Gal.

Platforma de foraj marin Gloria este o platformă de tip autoridicătoare cu patru picioare cu zăbrele din material tubular.

Gloria este cel mai vechi utilaj de acest tip din România și a început activitatea de foraj la 16 septembrie 1976, la o distanță de 72 mile marine în largul Mării Negre, la o adâncime maximă a apei de 90 de metri, în perimetrul Istria.

În prezent, Gloria este în proprietatea OMV Petrom, care extrage 10% din producția de gaze naturale a României din Marea Neagră.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău