Platforma Hubului de Securitate al UE se va reuni la Chișinău. Vor fi prezenți delegați ai 11 state europene

  • 05 Mai 2023 11:08
Platforma Hubului de Securitate al UE se va reuni la Chișinău. Vor fi prezenți delegați ai 11 state europene

Cum se manifestă și cât de reale sunt pericolele terorismului, contaminării cu arme nucleare, crimei transfrontaliere, cât de mult și cum ne afectează destabilizarea politică și socială – la aceste întrebări vor răspunde, pe 10 mai curent, experții europeni în securitate, în cadrul celei de-a 6-a ședințe operaționale a Hubului de Securitate al Uniunii Europene la Chișinău, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.

Autorități-cheie din domeniul securității din Germania, Suedia, Cehia, Romania, Polonia, Austria, Croatia, Malta, Spania, Letonia, Franța, alături de reprezentanți ai agențiilor UE Frontex, Europol și Cepol vor analiza în profunzime fenomene care nu pot fi neglijate când vine vorba despre noua arhitectură a securității în Europa: de la prevenirea dezinformării și radicalizării sociale, securizarea și managementul frontierelor, la protecția infrastructurii critice și a spațiilor publice; combaterea traficului de armament și muniții ș.a.m.d.

Amintim că Hubul de Securitate al UE la Chișinău a fost lansat la doar două luni de la izbucnirea răboiului din vecinătate. Cu toate acestea, platforma devine pe deplin operațională în anul 2023. Experții Hubului au lansat deja 7 produse analitice din categoria notelor de alertă timpurii, în adresa țărilor membre ale Uniunii Europene. 

Obiectivul principal al Hubului de Securitate constă în consolidarea statutului Republicii Moldova, ca stat furnizor de securitate și un partener de încredere pentru Uniunea Europeană.

Cea de-a 6-a ședință operatională a Hubului se va desfășura sub auspiciul Ministerului Afacerilor Interne, în contextul împlinirii a 73 de ani de la semnarea „Declarației Schuman”. Este vorba despre un document propus de ministrul francez al afacerilor externe, Robert Shuman,  și semnat pe 9 mai 1950, din dorința de a crea o formulă de cooperare europeană, care să excludă războiul dintre națiunile acestui continent.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău