Platforma de tranzacționare a gazelor naturale gestionată de Bursa Română de Mărfuri va deveni operațională într-o lună. Gabriel Purice: Platforma bursieră oferă condiții de competiție clară cu mai mulți participanți

  • 12 Aprilie 2022 13:24
Platforma de tranzacționare a gazelor naturale gestionată de Bursa Română de Mărfuri va deveni operațională într-o lună. Gabriel Purice: Platforma bursieră oferă condiții de competiție clară cu mai mulți participanți

În eventualitatea rezilierii, de la 1 mai, a contractului de livrare a gazelor Rep. Moldova de către concernul rus „Gazprom”, platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de SRL „BRM East Energy” va fi funcțională, iar achizițiile vor putea fi operate. Bursa Română de Mărfuri, care va gestiona această platformă, și-a anunțat intrarea pe piața gazelor a Rep. Moldova în cadrul unui eveniment organizat de IDIS „Viitorul” la Chișinău. 

Intrarea Bursei Române de Mărfuri pe piața moldoveană de gaze are loc, după ce, săptămâna trecută, a primit aprobarea pentru o perioadă de trei ani din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Președintele Asociației Investitorilor din România în Rep. Moldova, Dan Nuțiu, spune că lansarea platformei va conduce la sporirea independenței energetice.

„E unul din pașii care trebuiau făcuți de ceva vreme în Rep. Moldova. Extrem de important e să fie pus un accent deosebit în a dezvolta și surse independente de energie în Rep. Moldova, astfel încât această independență energetică de care discutăm să devină una viabilă”, a menționat Dan Nuțiu. 

Președintele director general al BRM, Gabriel Purice, a anunțat că platforma va deveni operațională într-o lună.

„Începem de săptămâna viitoare o serie de școlarizări cu actorii principali de pe piață. Platforma este gata oricând și se va putea operaționaliza tehnic în Moldova, nu este o problemă. E vorba de o lună, o lună jumătate în care vom putea să funcționăm. Important e să existe și dorință. (...) Platforma bursieră oferă condiții de competiție clară cu mai mulți participanți”, a spus Gabriel Purice. 

Expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, spune că în cazul în care monopolistul rus „Gazprom” va decide să rezilieze, de la 1 mai, contractul cu Rep. Moldova, pe platforma „BRM East Energy” vor putea fi făcute deja achiziții.

„Dacă rămânem fără contract, BRM, tehnic, este gata să lucreze chiar în data de 1 mai. Tehnic va fi posibil să lucreze. Este unul din instrumentele care ar permite Rep. Moldova să-și îmbunătățească sistemul de aprovizionare cu gaze naturale. Acum se intră pe gaze și sperăm foarte mult că practica din domeniul gazelor va fi transpusă și în cazul energiei electrice. Rep. Moldova are foarte multe de făcut pe tot segmentul energetic”, a menționat economistul. 

Rep. Moldova a fost inclusă anterior și pe platforma de achiziții comune de gaze a Uniunii Europene.

Amintim că în ultimele luni, când prețurile la gaze au crescut exponențial, autoritățile moldovene au alocat circa 9 miliarde de lei, sau 4% din PIB, – o sumă fără precedent – pentru diminuarea șocurile generate de creșterea prețurilor.

Pe ultima sută de metri se află și adoptarea legii cu privire la gaze, care obligă, între altele, furnizorul să facă rezerve de gaze naturale pentru două luni de iarnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău