Platforma DA vine cu propuneri pentru combaterea economiei tenebre

  • 07 Iunie 2017 16:07
Platforma DA vine cu propuneri pentru combaterea economiei tenebre 
Sursa: ipn.md

Conducerea Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr afirmă că economia tenebră constituie la ora actuală una dintre principalele probleme pentru securitatea economică a Republicii Moldova. Potrivit PPPDA, conform estimărilor experților naționali și internaționali, cota sectorului informal în țară oscilează între 50 și 70 % din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă că în circuitul tenebros al economiei anual sunt ascunse și necontabilizate de către autorități circa 70-90 de miliarde de lei.

Într-o declarație a PPPDA, se menționează că în cazul legalizării acestui substrat economic, bugetul public național ar încasa în fiecare an în formă de impozite, taxe și contribuții în valoare de minimum 30 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproape încă un buget de stat, transmite IPN.

„Platforma Demnitate și Adevăr, dincolo de dezideratul privind demontarea actualului sistem de administrare a statului, vine cu un set de propuneri privind combaterea complexă a economiei tenebre, care îmbină stimulente pentru mediul de afaceri legal, dez-offshorizarea țării și sancționarea dură a evaziunilor fiscale”, a citat din declarație liderul PPPDA, Andrei Năstase, într-o conferință de presă.

Printre propuneri, PPPDA menționează semnarea și realizarea unui acord de colaborare cu mai multe asociații de antreprenori, ridicarea la nivel legislativ a statutului Comisiilor de Negocieri Colective, dar și consultarea obligatorie a candidaturilor viceminiștrilor cu asociațiile de resort. Membrii formațiunii consideră că este importantă și includerea reprezentanților asociațiilor în toate organele de administrare a proiectelor internaționale pe lângă ministere.

PPPDA consideră că trebuie interzisă activitatea firmelor off-shor în domeniile strategice ale economiei țării – sectorul bancar, domeniul de asigurări etc. și că trebuie introdus un impozit special pentru tranzacțiile cu firmele off-shor.

Formațiunea propune micșorarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii cu 6 % și reducerea acestor contribuții încă cu 3 % pe parcursul următorilor doi ani. La fel, se propune micșorarea cu 2 % a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, dar și neimpozitarea veniturilor ce asigură minimumul de existență. O altă propunere este micșorarea impozitului pe venit până la 10 %. PPPDA propune și înăsprirea semnificativă a sancțiunilor pentru activitățile economice tenebre, în special pentru achitarea salariilor în plic, iar toate sursele acumulate în urma aplicării acestor sancțiuni vor fi destinate plăților sociale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău