Platforma DA solicită sprijin pentru veteranii de război

  • 26 August 2021 16:30
Platforma DA solicită sprijin pentru veteranii de război

Foștii deputați ai Partidului Platforma Demnitate și Adevăr îndeamnă noua guvernare, în ajunul împlinirii celor 30 de ani de la declararea independenței țării, să întreprindă acțiuni veritabile în beneficiul veteranilor și voluntarilor de război. În cadrul unei conferințe de presă, Chiril Moțpan și Stela Macari au făcut trimitere la câteva inițiative în sprijinul veteranilor, lansate în legislativul precedent, transmite IPN.

Ei cer acordarea gratuită a poliței de asigurare medicală, indiferent de statutul ocupațional, și crearea Departamentului veteranilor. Dar și majorarea plăților lunare. De asemenea, Platforma DA îndeamnă noua conducere să restabilească înlesnirile pentru veteranii Războiului pentru independență din 1992 de la Nistru, adoptate de primul Parlament.

Chiril Moțpan a declarat că veteranii de război au pentru Republica Moldova un rol similar cu primul Parlament, care a votat Independența. Or, veteranii de război au protejat-o. „Nu mai vrem ca politicienii să-și aducă aminte de veterani doar la ocazii festive. Actuala guvernare trebuie să știe că veteranii și voluntarii de război și în prezent își rabdă cu stoicism sărăcia, problemele de sănătate, marginalizarea socială și urmările stresului post-traumatic la care au fost supuși”, a notat ex-președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament.

În ceea ce privește Departamentul veteranilor, Stela Macari a explicat faptul că scopul acestuia este asigurarea implementării politicilor, monitorizarea și colaborarea cu asociațiile obștești ale veteranilor, astfel încât legea să fie aplicată echitabil pentru toate categoriile de veterani, să le protejeze drepturile și să ofere garanții sociale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău