Platforma DA solicită declararea stării de urgență cu caracter natural

  • 28 Aprilie 2020 12:49
Platforma DA solicită declararea stării de urgență cu caracter natural

Reprezentanții Platformei DA susțin că în acest an Rep. Moldova s-ar putea confrunta cu o secetă comparabilă cu cea din 1947 și solicită guvernării să vină de urgență cu o serie de măsuri în susținerea agricultorilor și fermierilor.

După cum a menționat astăzi președintele PPDA, Andrei Năstase, în cadrul unui briefing, o comisie guvernamentală, cu implicarea partenerilor de dezvoltare, ar urma să evalueze impactul secetei, a înghețurilor și a crizei pandemice asupra sectorului agroalimentar.

Totodată Platforma DA solicită declararea stării de urgență cu caracter natural pentru a facilita negocierile fermierilor cu creditorii.

La fel, potrivit lui Andrei Năstase, este necesară aprobarea unui regulament al utilizării apelor subterane pentru a permite irigarea terenurilor. Printre propuneri se numără și suplinirea fondului de dezvoltare a agriculturii cu 500 milioane de lei, scutirea întreprinderilor de plata impozitului pe venit și alte taxe aferente achitării salariilor, publicarea informației privind stocurile de cereale, ajustarea exporturilor și procurarea pentru rezerva de stat câte 150 de mii de tone de grâu și de porumb.

Agricultura Republicii Moldova se confruntă cu cea mai severă secetă de la declararea independenței sale. Zeci de mii de fermieri riscă să falimenteze, în pericol major fiind securitatea alimentară a țării noastre care va deveni și mai dependentă de importul produselor agroalimentare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău