Platforma DA și PAS cer investigarea evenimentelor din aprilie 2009

  • 07 Aprilie 2017 10:20
Platforma DA și PAS cer investigarea evenimentelor din aprilie 2009

Platforma DA cere investigarea completă a evenimentelor din aprilie 2009, identificarea și pedepsirea făptașilor și tuturor vinovaților de comiterea crimelor invocate, precum și demiterea procurorilor și judecătorilor care ar fi admis torturarea tinerilor în comisariatele de poliție. 

În opinia formațiunii, autoritățile  nu numai că nu avansează în deconspirarea adevărului legat de evenimentele din 7 aprilie 2009, ci îl ascunde, iar în loc să pedepsească vinovații, îi avansează în funcții. 

„Cei care au planificat și au realizat deturnarea manifestațiilor pașnice în acte de vandalism împotriva bunurilor publice și de agresiune împotriva reprezentanților organelor de drept nu au fost descoperiți nici astăzi. Nu au fost trași la răspundere nici acei, care, în virtutea obligațiunilor de serviciu, au dat dovadă de lipsă de pregătire profesională și incapacitate de a organiza protecția ordinii publice prin descurajarea actelor de vandalism și agresiune și au dispus brutalizarea și reținerea forțată a protestatarilor pașnici. Nu au fost pedepsiți acei reprezentanți ai forțelor de ordine care, după consumarea evenimentelor protestatare au dat ordine sau au participat activ la „vânătoarea de tineri”, maltratând în mod barbar reprezentanții unei categorii de vârstă doar în calitate de potențiali participanți la proteste”, se arată într-o declarație a PPDA. 

Formațiunea îndeamnă cetățenii să se consolideze și să ceară autorităților să facă lumină în dosarul 7 aprilie 2009, pedepsindu-i pe cei care se fac vinovați de crime împotriva tinerilor protestatari, de moartea lui Valeriu Boboc, de teroarea instaurată după proteste. 

Și liderul PAS Maia Sandu, într-un mesaj pe o rețea de socializare, menționează că în opt ani societatea așa și nu a aflat cine a deturnat protestul din 7 aprilie 2009 și de ce nu sunt pedepsiți cei care au maltratat tinerii în acele zile. 

În opinia sa, cei vinovați de aceste fapte se ală în prezent la guvernare, iar pentru a scoate adevărul la suprafață este necesară reforma justiției. 

„De ani buni ne întrebăm cine a deturnat protestul din 7 aprilie 2009 și de ce nu sunt pedepsiți cei care au maltratat tinerii în acele zile. Răspunsul e la suprafață. Atât șefii, cât și executorii responsabili de acele atrocități, se regăsesc astăzi în cele două partide-gemene, zămislite de regimul comunist: Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Au nevoie unii de alții ca să scape de justiție. Dar acest lucru nu va dura la nesfârșit. Societatea este întotdeauna mai puternică și iese învingătoare în lupta cu paraziții ei”, afirmă Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău