Platforma DA: Regimul acordă adăpost și protecție liderilor separatiști

  • 12 Iulie 2017 15:43
Platforma DA: Regimul acordă adăpost și protecție liderilor separatiști

Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” cere anchetarea și arestarea neîntârziată a fostului  lider transnistrean Evghenii Șevciuk, precum și investigarea transparentă a activității firmei Energocapital.

Formațiunea mai cere și investigarea rolului reprezentanților „clanului Plahotniuc” în creșterea artificială a datoriilor pentru gazele rusești și plățile exagerate ale cetățenilor moldoveni pentru energia electrică.

Potrivit unei declarații a partidului, la care face referire IPN, Evghenii Șevciuk ar continua să se afle în partea dreaptă a Nistrului și este protejat de SIS și MAI din Republica Moldova. „Regimul Plahotniuc sfidează legea acordând tacit azil politic unui fost lider al separatiștilor, ostil intereselor naționale și ale cetățenilor, prin acest fapt își deconspiră relațiile sale de afaceri murdare cu acesta”, se spune în declarație.

Potrivit celor de la Platforma DA, încă în toamna lui 2014, prin intermediul lui Adrian Candu, pe atunci ministru al economiei, Vlad Plahotniuc a bătut palma cu Evghenii Șevciuk referitor la procurarea energiei electrice de la firma intermediară Energocapital (cu doi angajați) din Tiraspol, controlată din offshoruri. „Pe baza înțelegerii mafiote Plahotniuc-Șevciuk, consumând gazul rusesc pe gratis și schimbat pe energia electrică livrată ulterior în partea dreaptă a Nistrului, firma respectivă a parazitat pe seama consumatorilor din dreapta Nistrului”, se spune în declarația Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”.

Formațiunea notează că în perioada aflării lui Șevciuk la cârma Transnistriei, datoriile Moldovagaz pentru gazele rusești au crescut de la 2,5 mlrd până la 6,5 mlrd dolari. Totodată, anual cetățenii Republicii Moldova au achitat nejustificat acestei companii, „controlate de Șevciuk împreună cu Plahotniuc”, aproximativ peste 120 mln de dolari, afirmă Platforma DA.

„Actualmente oligarhul mafiot de la Chișinău, controlând întreg sistemul coercitiv al statului achită polițele omologului său din Tiraspol, protejându-l, garantându-i libertatea și securitatea. Face Plahotniuc, cu tăcerea complicitară a lui Dodon, acest lucru contra cost sau și din frica față de eventualitatea unor dezvăluiri din partea partenerului său de afaceri murdare și scheme frauduloase, cert este că acțiunile regimului hibrid, îndreptate spre protecția lui Șevciuk, contravin intereselor majorității covârșitoare a cetățenilor Republicii Moldova”, se mai spune în declarație.

Evghenii Șevciuk este acuzat în regiunea Transnistreană de corupție și abuz de putere în gestionarea unui fond de stabilizare, organizat de acesta sub forma unei asociații non-profit. Sovietul Suprem al autoproclamatei administrații transnistrene i-a retras imunitatea. Ulterior, fostul lider de la Tiraspol, a anunțat pe o rețea de socializare că s-a retras la Chișinău. Șevciuk a scris că a plecat din regiune pentru că ar fi persecutat de un important om de afaceri de acolo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău