Platforma DA pregătește deja o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  • 11 Mai 2020 13:33
Platforma DA pregătește deja o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu

O eventuală demitere a guvernului Chicu este tot mai des discutată în spațiul public, mai ales în condițiile plecărilor unor deputați PDM. Chiar dacă refuză să discute despre o alianță cu foștii deputați PDM și cei ai Partidului Șor, președinta PAS Maia Sandu a admis o asemenea posibilitate, iar deputații Platformei DA pregătesc o moțiune de cenzură împotriva guvernului. Igor Dodon critică o eventuală coaliție antiguvernamentală și lasă de înțeles că ar putea avea loc alegeri anticipate.

Președinta PAS maia Sandu a admis, într-o intervenție live pe o rețea de socializare posibilitatea demiterii cabinetului Chicu și formarea unui nou Guvern. Ea a evitat să vorbească despre eventuale coaliții, dar a sugerat că ar fi vorba de un rău necesar, care va afecta partidul, dar, în schimb, ar fi pentru binele cetățenilor.

Platforma Demnitate și Adevăr pregătește deja o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, a comunicat pentru Radio Chișinău vicepreședintele formațiunii, Alexandru Slusari. El a precizat că nu se discută despre posibile alianțe, dar Platforma DA va veni cu o propunere în vederea unui guvern pro-european, detaliile urmând să fie făcute publice în următoarele zile.

„În timpul foarte apropiat vom ieși cu propunerea noastră cum vedem instaurarea unui guvern pro-european anti-criză și, totodată, mai așteptăm și evoluția evenimentelor în cadrul majorității”

Președintele Igor Dodon a criticat însă scenariul unei posibile coaliții a forțelor parlamentare de opoziție împotriva actualului guvern.

Dacă plecările din Partidul Democrat vor continua, demiterea actualului Guvern este posibilă, dar ar fi foarte greu de realizat o coaliție dintre PAS, PLatforma DA, Partidul Șor și grupul „Pro Moldova”, consideră analistul politic, Nicolae Negru.

„S-ar putea aduna 51 de deputați pentru demiterea guvernului, dar e greu de presupus cum aceste forțe, foarte diferite, ar putea ajunge la formarea rapidă, ținând cont de situația din R. Moldova, a unui nou Guvern. Dar nevoia, cum se zice uneori împinge oamenii să facă și lucrrui pe care înainte nu le admiteau”.

Amintim că încă patru deputați au părăsit Partidul Democrat săptămâna trecută, astfel că actuala alianță PSRM-PDM a rămas cu 54 de voturi în Parlament din 51 minim necesare. Mulți politicieni sugerează însă că plecările, care ar fi organizate de fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, vor continua.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău