Platforma DA: Igor Dodon a monopolizat exportul de fructe în Rusia

  • 16 Ianuarie 2020 12:03
Platforma DA: Igor Dodon a monopolizat exportul de fructe în Rusia

Platforma DA își exprimă îngrijorarea cu privire situația în domeniul exportului fructelor în Federația Rusă și îl acuză pe Igor Dodon că a monopolizat exportul în această țară

Într-o conferință de presă susținută astăzi, vece președintele PPDA Alexandru Slusari a amintit că în luna iunie a negociat cu fostul premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, extinderea listei de exportatori de fructe. Ulterior, reprezentanții Rosselkhoznadzor au venit în R. Moldova și au acceptat o nouă listă de exportatori, extinsă de la 130 la 500 de companii. Însă, procesul a fost oprit la indicația lui Igor Dodon, susține vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari:

 „Acest sector este destul de important, dar e controlat de Igor Dodon de mai mulți ani, când s-au împărțit zonele de influență între el și Plahotniuc. În iunie 2019, eu am avut o întâlnire cu Dmitri Medvedev. El mi-a spus că la noi e haos în această listă, că există mai mulți intermediari decât producători. Mie mi s-a făcut rușine, dar socialiștii stăteau palizi și nu înțelegeau ce se întâmplă, au tăcut.”, a precizat Alexandru Slusari.

PPDA susține că firmele cu drept de export i-ar plăti anumite sume de bani lui Igor Dodon, în schimbul acestor privilegii. Cele mai multe sunt înregistrate în regiunea transnistreană și cea găgăuză. Acestea, însă nu au nici livezi și nici infrastructură post-recoltare, ci sunt companii intermediare. Mai mult, firmele din regiunea transnistreană au creat un coridor de reexport al merelor din Polonia și din Ucraina, ceea ce a prejudiciat imaginea R. Moldova, susține Alexandru Slusari.

PPDA a anunțat că va cere demisia ministrului agriculturii, Ion Perju, care ar fi intervenit la indicația președintelui, pentru a opri transparentizarea exportului de fructe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău