Platforma DA cere transparență în achizițiile publice

  • 08 Aprilie 2020 17:04
Platforma DA cere transparență în achizițiile publice

Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr solicită transparență în achizițiile publice. Într-un demers către Guvern și Comisia pentru Situații Excepționale, fracțiunea solicită răspunsuri la mai multe întrebări referitor la procesul de achiziționare de către stat a echipamentului de protecție, transmite IPN.

Președintele fracțiunii, Alexandru Slusari, menționează că întrebările vin după discuția cu Asociația Patronală din Industria Ușoară, dar și după examinarea mai multor scrisori de la întreprinderile specializate în domeniul textilelor.

Deputații Platformei DA se întreabă de ce până în prezent nu există standardele de certificare cu reglementările tehnice ale fiecărui tip de consumabil în medicină? „De ce în cadrul achizițiilor publice cel mai important criteriu pentru selectarea câștigătorului este prețul echipamentului, astfel multiplicându-se cazurile când măștile sau mănușile de import, fiind ieftine și de calitate proastă, se deteriorează rapid? S-a gândit cineva că este posibil ca această strategie de a economisi și de a se raporta la preț și nu la calitate contribuie la sporirea numărului de contaminări în rândul cadrelor medicale?”, menționează Alexandru Slusari.

Potrivit lui, nu este clar de ce așa și nu este scutit de TVA și de taxe vamale importul materiei prime pentru producerea echipamentului de protecție și comercializarea acestuia în interiorul țării. Cu scutiri, acest echipament ar costa cu 20 % mai ieftin.

„De ce măcar în această situație de urgență nu se acordă prioritate producătorilor autohtoni din domeniul textil care asigură aproximativ 30 de mii de locuri de muncă, pe lângă care implicit se hrănesc alte zeci de mii de oameni?”, se mai întreabă parlamentarul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău