Platforma DA cere încetarea presiunilor asupra angajaților din instituțiile medicale

  • 13 Aprilie 2020 15:22
Platforma DA cere încetarea presiunilor asupra angajaților din instituțiile medicale

Reprezentanții Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr solicită guvernării să înceteze presiunile asupra angajaților din instituțiile medicale care informează societatea despre problemele existente și să conlucreze cu acești oameni. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a cerut autorităților să anunțe oficial și obiectiv care este înzestrarea tehnică și sanitară a medicilor, inclusiv a celor din spitalele de rezervă pregătite pentru următorul val de infecții, transmite IPN.

„Suntem extrem de îngrijorați de atitudinea absolut impardonabilă manifestată în ultima perioadă de către autorități față de lucrătorii sistemului medical, care de mai bine de o lună manifestă stoicism eroic în fața pandemiei COVID-19. Și este extrem de alarmantă creșterea numărului de medici infectați în situația când tot mai mulți reprezentanți ai instituțiilor medicale semnalează insuficiența și calitatea proastă a echipamentului de protecție. Reacția guvernării la aceste probleme majore este însă incalificabilă. În loc să fi dispus alocarea masivă a resurselor spre procurarea echipamentelor și spre protejarea optimă a medicilor, așa cum am insistat încă din primele zile, ea alege să ascundă problemele, face presiuni asupra celor care vorbesc deschis despre carențele sistemului de echipare, mușamalizează problemele și chiar, culmea!, învinuiește arbitrar medicii de multiplele infectări, acuzând incapacitatea acestora de a utiliza echipamentul de protecție”, a declarat Andrei Năstase într-un live pe Facebook.

Andrei Năstase solicită autorităților să modifice de urgență legislația salarizării prin introducerea unui supliment permanent neimpozabil în mărime de 100% din salariul de funcție care să fie achitat medicilor și personalului medical implicați în combaterea actualei epidemiei. De asemenea, în opinia sa, autoritățile trebuie să renunțe la o parte importantă din investițiile capitale, modificând legea bugetului pentru 2020, redirecționând resursele pentru lupta cu pandemia și consecințele stării de urgență. Doar amânarea construcției unei clădiri administrative ar elibera pentru sistemul medical din țară aproximativ 40 de milioane, menționează Andrei Năstase.

Formațiunea mai solicită a autoritățile să prezinte cât de curând toate datele privind utilizarea banilor primiți din ajutoare, inclusiv din afara țării și perspectiva punctuală a resurselor oferite de Uniunea Europeană și statele din afara acesteia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău