Platforma DA cere anchetă penală în cazul uzinei metalurgice din Rîbnița

  • 31 Ianuarie 2022 13:01
Platforma DA cere anchetă penală în cazul uzinei metalurgice din Rîbnița

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr cere pornirea unei anchete penale, cu identificarea persoanelor, din diferite ministere, care ar fi lobat interesele uzinei metalurgice din Rîbnița. De asemenea, formațiunea cere retragerea solicitării către UE pentru ridicarea restricțiilor de export a deșeurilor metalice în Republica Moldova. Ex-deputatul Alexandru Slusari susține că „în spatele acestei afaceri ar sta fostul deputat PDM, Vladimir Andronache, prin intermediul companiei „BPM-Trading SRL”, care urmărește monopolizarea piețelor deșeurilor metalice, betonului și cimentului”, transmite IPN.

Alexandru Slusari a declarat, într-o conferință de presă, că Moldova se confruntă cu o diversiune economică din partea regimului separatist, prin acțiuni concertate ale uzinei metalurgice din Rîbnița și dealerul exclusiv al acestuia, compania „BPM-Trading SRL”, în coordonare cu Vladimir Andronache, care sunt foarte aproape de a monopoliza piețele deșeurilor metalice, betonului și cimentului. Potrivit lui, alarmant este că acțiunile respective sunt desfășurate cu concursul unor demnitari de la guvern.

În luna noiembrie, Uniunea Europeană, în contextul implementării Pactului Verde, a interzis exportul în Moldova a deșeurilor de metale feroase, destinate reciclării, „din cauza nerespectării cerințelor față de mediu ambiant”, notează  Alexandru Slusari. Unicul beneficiar al acestui export a fost uzina metalurgică din Râbnița, care este principalul contribuabil al regiunii transnistrene și nu are nicio tangență cu bugetul Republicii Moldova. „Astfel, UE a oferit o oportunitate pentru diminuarea semnificativă a bazei economice a enclavei separatiste”, subliniază fostul deputat.

În decembrie 202,  întreprinderea din stânga Nistrului a întreprins un atac de lobby. A cerut într-un stil ultimativ de la autoritățile de la Chișinău să solicite ridicarea urgență a restricțiilor. Potrivit celor de la Platforma DA, cel mai grav este faptul că unii reprezentanți ai guvernării contribuie la expansiunea economică a separatiștilor. Ministerul Mediului, fără consultări publice și discuții largi cu organele ce asigură securitatea țării, a expediat către UE o scrisoare, prin care susține cererea uzinei metalurgice din Rîbnița privind anularea restricțiilor de export a deșeurilor metalice în Moldova. 

Platforma DA cere să fie pornită o anchetă internă și, după caz, penală pe cazul acestei scrisori cu identificarea persoanelor din diferite ministere, care au lobat interesele uzinei metalurgice din Rîbnița.  De asemenea, este solicitat un control fiscal amplu, cu implicarea Serviciului Prevenirii și Combaterii Spălării de bani, în privința activităților companiei „BPM -Trading SRL” în contextul folosirii masive a mijloacelor financiare în numerar de proveniență dubioasă.

Ministerul Mediului a anunțat săptămâna trecută că autoritățile de la Chișinău au adresat o scrisoare Comisiei Europene pentru a înlătura erorile admise anterior și pentru ajustarea listei deșeurilor care pot fi exportate din Uniunea Europeană în Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău