Planurile Ucrainei de creștere a exporturilor de cereale pe Dunăre, afectate de atacul asupra podului peste Nistru

  • 27 Aprilie 2022 14:31
Planurile Ucrainei de creștere a exporturilor de cereale pe Dunăre, afectate de atacul asupra podului peste Nistru

Rusia a lansat două atacuri cu rachetă și a avariat un pod strategic peste estuarul râului Nistru, în regiunea Odesa, au anunțat miercuri oficialii locali și compania națională de căi ferate Ukrzaliznytsia, ceea ce ar putea afecta planurile Ucrainei vizând creșterea exporturilor de cereale prin porturile de la Dunăre, transmite Reuters.

Acest pod, pe care trec o șosea și o cale ferată, face parte din singura magistrală feroviară controlată în totalitate de Ucraina spre porturile de la Dunăre și este considerată de autoritățile de la Kiev ca o rută promițătoare pentru exporturile de cereale, în situația în care porturile ucrainene de la Marea Neagră vor fi blocate, scrie Agerpres.

Primul atac cu rachetă a avut loc marți seara și imaginile de la locul exploziei arătau pagube semnificative pe porțiunea podului ce cuprinde șoseaua. Cu toate acestea, oficialii locali apreciau că podul ar putea fi reparat rapid. Cel de al doilea atac a avut loc miercuri dimineață și până acum nu există informații cu privire la situația podului.

"Desigur că secțiunea feroviară a podului a avut de suferit. Consecința este o diminuare cu cel puțin 150 de unități a numărului de vagoane încărcate cu metale și cereale", a declarat Roman Rusakov, reprezentantul Ministerului ucrainean al Agriculturii.

Cu toate acestea, Rusakov a precizat că ponderea cargourilor cu cereale în livrările totale ale portului Ismail nu era foarte mare, astfel încât "nu vor fi modificări semnificative".

Datele furnizate de compania națională de căi ferate Ukrzaliznytsia arată că la mijlocul lunii aprilie aproximativ 1.000 de vagoane cu diferite încărcături, dintre care 238 de vagoane încărcate cu cereale, erau în gara din Ismail, principalul port la Dunăre al Ucrainei.

Mai mulți oficiali din Ministerele Agriculturii și Transporturilor din Ucraina au anunțat că țara vecină vrea să își majoreze capacitatea de export a porturilor de la Dunăre, pentru a permite ca cerealele să ajungă în porturile românești de la Marea Neagră.

Separat, directorul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța, Florin Goidea, a anunțat zilele trecute că Ucraina a trimis până acum în portul românesc Constanța aproximativ 80.000 de tone de cereale, fiind așteptate să sosească cantități și mai mari. Capacitatea de stocare în portul Constanța este de aproximativ două milioane de tone, iar anul trecut au fost gestionate de aici exporturi de aproximativ 24 milioane de tone.

Traderii din Ucraina spun că, în absența unei rute feroviare directe, livrările de cereale se pot face pe căile rutiere. În plus, cerealele pot fi livrate și prin partea de nord pe o rută care trece prin Republica Moldova.

Exista și o altă rută feroviară până la Ismail, care trecea pe teritoriul republicii separatiste Transnistria, însă la începutul lunii martie un pod important de-a lungul acestei rute a fost de asemenea aruncat în aer.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău