Planul de recuperare economică al UE pentru R.Moldova presupune ajutor financiar pentru cinci domenii. Katarína Mathernová: Principalele condiții sunt continuarea reformelor și instaurarea unui Parlament și a unui Guvern orientat spre reforme
-
04 Iunie 2021 10:12
Planul de recuperare economică pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, anunțat de Comisia Europeană presupune ajutor financiar pentru cinci domenii principale, iar condițiile esențiale pentru alocarea banilor sunt continuarea reformelor, în special în justiție, combaterea corupției și progresul în investigarea furtului miliardului, au declarat astăzi președinta Maia Sandu și Directorul general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová.
Comisia Europeană a aprobat la 1 iunie un plan de recuperare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro, pentru următorii trei ani. Banii vor fi oferiți sub formă de granturi, asistență macro-financiară și investiții.
Cea mai mare sumă – 230 de milioane de euro – va fi folosită la dezvoltarea infrastructurii, inclusiv proiectul de interconectare energetică cu România și conservarea râului Nistru. Alte 220 de milioane de euro vor fi alocate pentru gestionarea finanțelor publice, iar 100 de milioane – pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și a comunităților locale. Câte 25 de milioane de euro sunt prevăzute pentru domeniul educației și reforma justiției.
Acest sprijin va fi alocat Rep. Moldova, inclusiv în urma discuțiilor pe care le-a avut Maia Sandu la Bruxelles, iar principalele condiții sunt continuarea reformelor și instaurarea unui Parlament și a unui Guvern orientat spre reforme, a declarat Katarína Mathernová, care a venit la Chișinău pentru a discuta programul.
„Suntem alături de Republica Moldova, iar acest va putea fi implementat în totalitate dacă va exista un Guvern și un Parlament care va continua reformele. Principala condiție pentru realizarea acestui plan este un Guvern și un Parlament orientat spre reforme”, a menționat Katarína Mathernová.
Maia Sandu a menționat că Republica Moldova este singura țară din parteneriatul Estic al UE care are acces la o astfel de susținere din partea Bruxelles-ului, care vine într-un moment oportun pentru a ajuta țara să combată criza provocată de pandemie.
„Acest plan de recuperare economică ne este oferit într-un moment de mare dificultate pentru Republica Moldova. Trecem și prin criza pandemică, și prin criza economică. O mare parte din companiile și agenții economici din Republica Moldova au fost afectați de această criză economică, sunt mulți oameni care și-au pierdut locurile de muncă, și-au pierdut veniturile, și acest program ne va ajuta ca să recuperăm economia mult mai repede, și să-i putem ajuta pe cei care au mare nevoie de acest ajutor”, a declarat Maia Sandu.
Amintim că anul trecut Republica Moldova a ratat a treia tranșă, în valoare de 40 de milioane de euro, dintr-un program de asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene, pentru că nu a realizat toate reformele necesare. De asemenea, Chișinăul ar putea rata și alte 50 de milioane de euro, dintr-un alt program de asistență din partea Bruxelles-ului, dacă până în luna septembrie nu va îndeplini toate angajamentele, fiind vorba de modificarea unor legi.