Planul de implementare a proiectelor de interconexiune de energie și gaze dintre R.Moldova și România, pus în aplicare până la 15 mai

  • 28 Aprilie 2017 13:03
Planul de implementare a proiectelor de interconexiune de energie și gaze dintre R.Moldova și România, pus în aplicare până la 15 mai

Planul comun de implementare a proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport de energie electrică și gaze naturale dintre Republica Moldova și România, va fi elaborat și pus în aplicare până la 15 mai a.c., potrivit unei decizii luate de miniștrii economiei de la Chișinău și București, Octavian Calmîc și Mihai Tudose, în cadrul întrevederii de lucru, care a avut loc joi, 27 aprilie, în orașul Ploiești, din România.

În cadrul discuțiilor despre relațiile comercial-economice dintre Republica Moldova și România, cei doi miniștri au constatat că proiectul de interconexiune pe segmentul gazelor naturale derulează conform calendarului și că la sfârșitul  anului 2019 gazoductul Iași - Ungheni – Chișinău va fi pus în funcțiune. 

Totodată, există o întârziere de câteva luni  la interconexiunea rețelelor de transport energie electrică. În acest context, ministrul Mihai Tudose a dat asigurări că autoritățile de la București vor aloca 1,8 milioane de euro, necesare pentru realizarea acestui proiect și prezentarea lui până la mijlocul lunii iulie curent. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Mihai Tudose a menționat că România este în continuare un partener fidel al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană și a subliniat că întreprinderile din România sunt interesate în extinderea relațiilor bilaterale cu partenerii din Republica Moldova. 

La rândul său, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a reafirmat  că România rămâne a fi cel mai important partener al Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău