Planul de acțiuni pentru anul 2023 dintre ANRE a Republicii Moldova și ANRE din România a fost semnat

  • 30 Ianuarie 2023 11:46
Planul de acțiuni pentru anul 2023 dintre ANRE a Republicii Moldova și ANRE din România a fost semnat

Vineri, 27 ianuarie 2023, a fost semnat Planul de acțiuni pentru anul 2023 dintre ANRE a Republicii Moldova și ANRE din România. Documentul a fost semnat de Veaceslav Untila, Director general al ANRE a Republicii Moldova și Dumitru Chiriță, Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei din România, care s-a aflat într-o vizită de lucru la Chișinău.

Planul de acțiuni va contribui la dinamizarea schimbului de informații și consultări între ambele autorități pe subiecte ce țin de implementarea acquis-ului comunitar al Uniunii Europene și preluarea celor mai bune practici de reglementare. Pentru realizarea obiectivelor propuse va continua colaborarea dintre specialiștii ANRE Republica Moldova și ANRE România. În perioada februarie-decembrie 2023 vor fi organizate vizite reciproce de lucru și ședințe online cu specialiștii din cadrul autorităților de reglementare.

Astfel, în sectorul electroenergetic vor fi abordate subiecte ce țin de asigurarea și monitorizarea respectării transparenței și nediscriminării la elaborarea de către operatorii de sistem a planurilor de dezvoltare și a planurilor anuale de investiții; monitorizarea și raportarea calității serviciilor de transport și de distribuție a energiei electrice prestate de operatorii de sistem, plata compensațiilor consumatorilor finali în cazul nerespectării indicatorilor de calitate a serviciului de transport și de distribuție a energiei electrice.

În domeniul gazelor naturale se va pune accentul pe determinarea sistemului de informații în baza căruia operatorul sistemului de transport prezintă informații autorității de reglementare, criteriile pentru asigurarea respectării obligațiilor de publicare a informațiilor privilegiate, precum și modul de publicare a acestora în conformitate cu cerințele de integritate și transparență pe piețele angro de gaze naturale și cerințele privind protecția datelor la colectarea și prelucrarea informațiilor în contextul exercitării funcției de monitorizare a pieței gazelor naturale.

Totodată,  colegii de la ANRE România vor oferi mai multe informații despre monitorizarea respectării interdicțiilor de către participanții la piețele energetice privind tranzacțiile bazate pe informații privilegiate, monitorizarea piețelor gazelor naturale și a energiei electrice sub aspectul respectării de către participanți a obligațiilor privind publicarea informațiilor privilegiate și a interdicției manipulării pieței, experiența de monitorizare a piețelor angro de gaze naturale și energie electrică la nivel regional.

În perioada 26–28 ianuarie 2023, o delegație a ANRE România s-a aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, vizită care s-a desfășurat în conformitate cu Programul de Cooperare și Asistență dintre Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei din România, semnat la 26 septembrie 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău