Plantațiile de floarea soarelui și de porumb au avut de suferit cel mai mult ca urmare a intemperiilor

  • 12 Mai 2017 13:49
0%
00:00:00
00:00:00

Plantațiile de floarea soarelui și de porumb au avut de suferit cel mai mult din cauza ninsorilor din luna aprilie, iar cele mai afectate au fost plantațiile de nuc și de prun, susțin reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Deși au trecut trei săptămâni de la intemperii, autoritățile încă nu au stabilit o sumă aproximativă a pagubelor. Totodată, cei de la minister susțin că de vină pentru pagube s-ar face nu doar ninsorile, dar și agricultorii care ar fi plantat unele culturi prea devreme. 

Aproape 35 de mii de hectare de culturi agricole au fost afectate de  ninsorile din luna aprilie, dintre care 15 mii de hectare de plantații multianuale, 19 mii de hectare de culturi de câmp. Cele mai afectate de intemperiile din aprilie au fost raioanele Telenești, Ialoveni, Călărași, Căușeni, Ungheni, Taraclia. Sunt datele preliminare ale Ministerului Agriculturii, iar potrivit oficialilor și agricultorii au fost anunțați că sunt posibile înghețuri. Viceministrul Agriculturii, Iurie Ușurelu.

„Am anunțat că urmează o perioadă de posibil îngheț, am cerut ca agricultorii să fie pregătiți de acest fapt. O bună parte dintre agricultorii și-au pregătit baloții de paie. Eram optimiști că vom putea să depășim intemperiile, natura nu și-a arătat partea cea mai bună”, a constatat Iurie Ușurelu.

Culturile pomicole cel mai puternic afectate au fost nucul și prunul. Totodată, reprezentanții ministerului Agriculturii susțin că în sectorul vitivinicol, gradul de afectare a culturilor este de 43%.

Potrivit oficialilor de la minister, și agricultorii poartă o vină pentru faptul că mai multe terenuri au fost afectate. De exemplu, unii dintre ei au plantat prea devreme unele culturi, susține Vasile Șarban, șef de direcție în cadrul Ministerului Agriculturii.

„Aceste plantații au fost afectate de la 5% la 10%. Este vorba de semănături de floarea-soarelui de porumb, care au fost însămânțate ne conform tehnologiei, cu grăbire. Plantațiile de floarea soarelui care erau inundate, sămânța este încolțită este în stare bună”, a declarat Vasile Șarban.

Specialiștii Ministerului Agriculturii susțin că, de fapt, urmare a inspecțiilor din teritoriu, situația reală nu ar fi atât de gravă și abia după o evaluare riguroasă a pagubelor vor stabili cum vor fi recompensați agricultorii care au avut de suferit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău