Plantarea de copaci pe străzi poate salva vieți, arată un studiu

  • 15 Ianuarie 13:30
Plantarea de copaci pe străzi poate salva vieți, arată un studiu

Un studiu efectuat în Portland, Oregon, SUA, a constatat că plantarea copacilor pe străzi poate să reducă rata mortalității, iar impactul este și mai resimțit pe măsură ce copacii cresc, scrie descopera.ro.

Cercetătorii de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, Spania și de la Serviciul Forestier al Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) au ajuns la concluzia că o campanie de plantare de copaci a organizației non-profit Friends of Trees, care se desfășoară de 30 de ani, a fost asociată cu scăderi semnificative ale mortalității accidentale și cardiovasculare (20% și, respectiv, 6%, pentru copacii plantați în ultimii 15-30 de ani), conform SciTechDaily.

Dovezile care indică o asociere între expunerea la natură și scăderea mortalității se acumulează.

„Cu toate acestea, majoritatea studiilor utilizează imagini din satelit pentru a estima indicele de vegetație, care nu distinge diferitele tipuri de vegetație și nu poate fi tradus direct în intervenții tangibile”, spune Payam Dadvand, cercetător ISGlobal și autor principal al studiului.

Astfel, autorii au profitat de un experiment natural care a avut loc în orașul Portland. Între 1990 și 2019, Friends of Trees a plantat 49.250 de copaci pe străzi. Astfel, echipa de cercetare a analizat numărul de copaci plantați într-o anumită zonă în ultimii cinci, zece sau 15 ani. Cercetătorii au asociat aceste informații cu mortalitatea datorată unor cauze cardiovasculare, respiratorii sau non-accidentale în aceeași zonă, folosind date de la Autoritatea de Sănătate din Oregon.

 

Rezultatele arată că în cartierele în care au fost plantați mai mulți copaci, ratele de mortalitate (decese la 100.000 de persoane) au fost mai mici. Această asociere negativă a fost semnificativă pentru mortalitatea cardiovasculară și non-accidentală (adică toate cauzele, cu excepția accidentelor), în special în cazul bărbaților și al persoanelor de peste 65 de ani.

Vârsta arborelui, relevantă pentru sănătatea publică

În plus, asocierea a devenit mai puternică pe măsură ce arborii îmbătrânesc și cresc. Astfel, reducerea ratei mortalității asociată cu arborii plantați cu 11-15 ani înainte a fost dublă față de cea observată în cazul arborilor plantați în perioada anterioară, cu unu până la cinci ani înainte.

Acest lucru înseamnă că arborii mai bătrâni sunt asociați cu scăderi mai mari ale mortalității și că păstrarea arborilor maturi existenți poate fi deosebit de importantă pentru sănătatea publică.

Arborii mai mari absorb mai bine poluarea aerului

Acest studiu nu oferă o perspectivă directă asupra modului în care copacii îmbunătățesc sănătatea. Cu toate acestea, constatarea că arborii mari au un impact mai mare asupra sănătății decât cei mai mici este revelatoare, deoarece arborii mai mari absorb mai bine poluarea aerului, echilibrează temperaturile și reduc zgomotul (trei factori legați de creșterea mortalității).

„Am observat acest efect atât în cartierele verzi, cât și în cele mai puțin verzi, ceea ce sugerează că plantarea de arbori pe stradă aduce beneficii ambelor categorii”, spune Geoffrey H. Donovan, de la Serviciul Forestier al USDA și primul autor al studiului. Analiza a luat în considerare și alți factori care pot influența mortalitatea, cum ar fi venitul, educația și compoziția rasială a cartierelor.

Beneficiile plantării de copaci depășesc cu mult costurile unei astfel de acțiuni

În cele din urmă, conform estimărilor autorilor, beneficiile plantării de copaci depășesc cu mult costurile. Costul anual al plantării și întreținerii unui copac urban în fiecare dintre cele 140 de zone de recensământ din Portland ar fi cuprins între 3.000 și 13.000 de dolari, în timp ce ar genera aproximativ 14,2 milioane de dolari anual în vieți salvate.

„Rezultatele noastre oferă o bază importantă de dovezi pentru intervenții tangibile (de exemplu, plantarea de copaci) în vederea creșterii longevității locuitorilor din mediul urban”, conchide Dadvand.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,24
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău