Planta care poate DISTRUGE EUROPA

  • 27 Mai 2015 08:13
Planta care poate DISTRUGE EUROPA

Provoacă alergii severe și ar urma să se dezvolte progresiv în toată Europa.

În deceniile viitoare, ambrozia, plantă invadatoare nord-americană, al cărei polen provoacă alergii severe, ar urma să invadeze sever Europa, după cum se arată într-un studiu publicat în revista Nature Climate Change.
 
Extrem de dificilă
 
Introdusă în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea, Ambrosia artemisiifolia (plantă aromatică din familia compozeelor) este o plantă ce poate atinge 2 metri înălțime și . Ea este deja prezentă în centrul și sudul Europei, îndeosebi în Italia de nord, precum și într-o mare parte din sud-estul Franței, unde se organizează regulat campanii de smulgere!
 
Însă eradicarea plantei este extrem de dificilă fiindcă invadează zone necultivate din jurul spațiilor locuite. Bazându-se pe modele matematice, o echipă de cercetători francezi, britanici și austrieci a calculat că actuala concentrație de polenuri de ambrozie va fi de patru ori mai mare în Europa până în 2050. Zone în care deocamdată planta crește foarte puțin, ca nordul Europei, nordul Franței sau sudul Marii Britanii, ar putea fi puternic afectate în perioada următoare. Cercetătorii consideră că proliferarea ambroziei se datorează încălzirii climatice care favorizează creșterea vegetației. Ei menționează însă că și modificările în utilizarea solului și ușurința cu care semințele de ambrozie sunt împrăștiate de vânt contribuie la dezvoltarea plantei pe vechiul continent. În afară de America de Nord și Europa, ambrozia a ajuns în prezent și în unele regiuni din Australia, America de Sud și chiar Japonia!
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău