Planificarea urbanistică arhitecturală, codul vizual al reclamelor din centrele istorice, ghidul de intervenție asupra clădirilor istorice, printre subiectele discutate în cadrul Forumului Cultural al Patrimoniului Național Arhitectural

  • 26 Septembrie 2023 13:33
Planificarea urbanistică arhitecturală, codul vizual al reclamelor din centrele istorice, ghidul de intervenție asupra clădirilor istorice, printre subiectele discutate în cadrul Forumului Cultural al Patrimoniului Național Arhitectural

Planificarea urbanistică arhitecturală, codul vizual al reclamelor din centrele istorice, ghidul de intervenție asupra clădirilor istorice sau conceptul de dezvoltare a industriilor creative pentru protejarea patrimoniului sunt subiectele puse în discuție la primul Forum Cultural al Patrimoniului Național Arhitectural care se desfășoară astăzi și mâine (26-27 septembrie) la Chișinău. Organizat în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului evenimentul reunește experți în domeniu, reprezentanți ai administrațiilor publice centrale și locale, arhitecți și dezvoltatori, transmite Radio Chișinău.

În prima zi a Forumului în discuție s-au aflat propuneri de restaurare a monumentelor istorice. Totodată, s-a vorbit despre proiecte deja realizate precum Moara de vânt din satul Gaidar din orașul Ceadîr-Lunga, Biserica „Adormirii Maicii Domnului” de la Căușeni sau Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Cele mai multe probleme pe care le întâlnesc experți în salvgardarea patrimoniului este cadrul legal în domeniul patrimoniului cultural. În acest context, președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolăescu-Onofrei, a subliniat că protejarea patrimoniului este în responsabilitatea atât a autorităților, cât și a comunității.

„Este foarte important să ne îngrijim de partea de protejare: protecție, restaurare, ceea ce înseamnă patrimoniu. Și eu sper foarte mult că popularizarea discuțiilor dumneavoastră, pentru că agenda pe care o văd este foarte promițătoare, dar popularizarea discuțiilor pe care Dvs. le veți avea în cadrul acestui forum, va aduce un pic mai multă atenție spre patrimoniu și din partea întregii societăți. Așa cum s-a și spus de la această tribună”, a spus Nicolăescu-Onofrei.

Directoarea Filarmonicei Naționale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol, a vorbit despre proiectul de salvgardare a patrimoniului lansat acum un an, „Renaște filarmonica”, în cadrul căreia au fost făcute donații importante de instrumente și resurse financiare din partea artiștilor, pentru restaurarea instituției și susținerea orchestrei filarmonice.

Aș vrea să mă opresc un pic la aceste donații. În primul rând toată lumea a fost cu ochi pe noi, și colegii din România, Ucraina, Spania, ne-au transmis donații în formă de partituri muzicale, accesorii pentru instrumente, chiar și unele instrumente. Am avut din partea statului ceh, acel minunat pian pe care îl avem în scenă Petrof. Or acum avem o altă mare bucurie, fabrica de piane Bluthner, din Germania, ne-a făcut donație un pian, care va fi inaugurat în această seară cu un concert. Cel care va cânta la pian, și cel care a obținut donația este faimosul pianist Alexander Paley, originar din Moldova”, a menționat Bivol.

În cea de-a doua zi a Forumului, se vor aborda aspecte ce vizează patrimoniul verde și spațiile pietonale, cercetări și reglementări în spațiul urbanistic, dar și implementarea politicilor armonizate după legislația europeană în salvgardarea patrimoniului cultural.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
5,52
Ploaie ușoară
Umiditate:82 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău