Plângere penală împotriva președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, în Germania, pentru crime împotriva umanității
-
05 Mai 2021 10:07
Patru avocați germani au depus o plângere penală împotriva președintelui belarus Aleksandr Lukașenko în urma violențelor excesive care au avut loc în Belarus după alegerile prezidențiale desfășurate în această țară în august anul trecut, relatează miercuri dpa.
Plângerea a fost depusă la Parchetul federal german din Karlsruhe pentru crime împotriva umanității în numele a zece persoane care susțin că au fost victime ale torturii din partea forțelor de securitate ale regimului de la Minsk.
Cei zece au semnalat abuzuri fizice, privare de hrană și de somn, umilire și tratamente degradante și afirmă că au fost lăsați să stea în genunchi cu mâinile legate timp de ore întregi. Drept urmare, toți cei zece au suferit probleme grave de sănătate, spun avocații.
'În genere, tratamentul aplicat de către instituțiile statului față de aceștia nu poate fi calificat decât drept barbar', adaugă ei.
Conceptul de jurisdicție universală permite Germaniei să judece delicte comise de străini în alte țări. Potrivit avocaților, nici Lukașenko și nici membrii aparatului său de securitate nu se vor confrunta cu consecințe juridice în Belarus.
Consiliul ONU pentru drepturile omului a atras atenția că numeroase relatări consemnează cazuri de tortură, de răpiri, expulzări arbitrare și dispariții în Belarus în urma represiunii declanșate după manifestațiile din toamna anului trecut.
Alegerile prezidențiale desfășurate în august trecut în Belarus au fost considerate pe scară largă de către belaruși ca fiind fraudate de către regim. Sute de mii de persoane au protestat împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko, 'eternizat' în funcție, care și-a adjudecat un al șaselea mandat, cu peste 80% din sufragii.
Uniunea Europeană și SUA au impus sancțiuni împotriva regimului de la Minsk în urma violențelor excesive utilizate de forțele de securitate împotriva manifestanților pașnici.
Conform unor informații, circa 30.000 de persoane au fost arestate în cadrul acestor proteste, în timp ce sute de persoane au fost rănite, existând mai multe decese, al căror număr nu se cunoaște cu exactitate.
Opoziția o consideră pe Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașenko în alegeri, drept învingătoarea scrutinului prezidențial din vara trecută. După o 'discuție de peste șase ore' cu responsabili ai Serviciului de Securitate belarus în clădirea Comisiei Electorale Centrale din Minsk, unde venise să depună o plângere de contestare a rezultatului alegerilor, Tihanovskaia a fost scoasă pe ușa din spate, urcată într-o mașină și transportată la granița cu Lituania, țară baltică unde anterior ea își trimisese cei doi copii mici împreună cu mama sa. Regimul lui Lukașenko a șantajat-o cu viața soțului său, bloggerul Serghei Tihanovski, încarcerat înainte de lansarea sa în campania prezidențială, avea să relateze ulterior Tihanovskaia de la Vilnius, conform Nexta, un canal de pe Telegram care operează din Varșovia.
Sursa: AGERPRES