Plan de acțiuni în sfera comercial-economică, semnat de R.Moldova și Rusia

  • 29 Noiembrie 2016 18:06
Plan de acțiuni în sfera comercial-economică, semnat de R.Moldova și Rusia

Vicepremierii Republicii Moldova și Federației Ruse, Octavian Calmâc și Dmitrii Rogozin, au convenit marți, 29 noiembrie, la Moscova asupra unui plan de cooperare bilterală în domeniul comerțului, mediului de afaceri, în sectorul energetic, transporturi, agricultură, industrie, migrație și sfera umanitară, precum și colaborarea regională.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, partea moldovenească a pledat pentru eliminarea taxelor vamale impuse de Federația Rusă la 19 categorii de mărfuri.

În cadrul discuțiilor de la Moscova s-a reușit depășirea problemei în domeniu transporturilor, partea rusă angajându-se să ofere 75.000 de autorizatii pentru transportatorii noștri în Federația Rusă și 750 de autorizatiii pentru a tranzita teritoriul Federației Ruse spre țări terțe, cum ar fi Kazahstan, Kârgâstan, etc. Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmîc, părțile urmează să semneze un acord convenit în acest sens, în trimestru unu al anului 2017.  

Referindu-se la colaborarea în sectorul energetic, s-a convenit că părțile vor crea toate conditiile necesare și vor contribui la semnarea contractelor pe termen mediu între ”Moldovagaz” și ”Gazprom” privind livrarea gazelor naturale și tranzitarea acestora pe terioriul Republicii Moldova până la finele anului curent.

În domeniul agroalimentar, a fost abordată problema eliminării restricțiilor pentru exportul producției vinicole, produselor de origine vegetală și animală din Republica Moldova către Federația Rusă, precum și despre deschiderea Centrului de expoțizii ”Moldova” pe teritoriul VDNH până la  1 aprilie 2018.

Ședința Comisiei moldo-ruse de cooperare comercial-economică a avut loc după o pauză de 4 ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
11
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău