Plan anticorupție: Ministerul Sănătății vrea să prindă medicii corupți din spitale, cu ajutorul „agenților” secreți

  • 24 Mai 2018 11:18
Plan anticorupție: Ministerul Sănătății vrea să prindă medicii corupți din spitale, cu ajutorul „agenților” secreți

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a pus în dezbateri publice Planul de acțiuni anticorupție în sectorul ocrotirii sănătății și asigurării medicale pentru anii 2018-2020. Acest plan cuprinde patru priorități de bază. Unul dintre pașii prevăzuți în plan se referă la crearea unei comisii care va monitoriza modul în care este respectat Codul Deontologic din sistemul sănătății.

Potrivit sănătateinfo, prioritatea care urmează să fie atinsă este să se crească accesul la informații de interes public și transparența activității autorităților și instituțiilor din sistemul de sănătate. Astfel, ministerul și instituțiile din sănătate urmează să asigure timp de doi ani transparența și accesul la informații de interes public pentru populație. 

Pe lângă asta, procesul de luare a deciziilor cu impact asupra sistemului va fi discutat în mod public prin consultări. Dacă vor apărea anumite divergențe, factorii de decizie vor fi obligați să-și argumenteze opțiunea.

O altă acțiune importantă în acest sens va fi asigurarea transparenței în stabilirea prețurilor, costurilor și cheltuielilor din fondurile publice. Ministerul își propune ca până în 2020, costurile serviciilor medicale să fie stabilite prin procedură transparentă. Metodologia prin care vor fi stabilite costurile serviciilor va fi publicată pe pagina electronică a ministerului. Se presupune că va fi asigurată și transparența în ceea ce privește prețurile la servicii achitate din fonduri publice. Va deveni transparent inclusiv modul în care vor fi formate prețurile în domeniul farmaceutic. Pe lângă asta, vom cunoaște sumele compensate pentru fiecare medicament important.

Un punct care îi va viza direct pe medici va consta în crearea unei structuri disciplinare care să monitorizeze îndeplinirea prevederilor Codului deontologic din sistemul sănătății. Va fi creat un regulament de activitate bine definit al acestei comisii disciplinare, inclusiv la capitolul atribuțiilor pentru penalizarea cazurilor de conflict de interese.

În ceea ce privește serviciile contra plată, va fi creat un nou sistem de gestionare a consultațiilor ambulatoriu achitate de către pacient. În acest sens, va fi creat un nou regulament care va fi aprobat la nivel de Guvern cu privire la prestarea serviciilor consultative de ambulatoriu și va fi stabilită cota parte de remunerare a medicului.

În 2013, Ministerul Sănătății a creat un Consiliu pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale din sistemul sănătății. Acest Consiliu, format din tot felul de funcționari, directori de spitale, cu prezența inclusiv a ministrului Sănătății, a fost un eșec. Niciun plan de acțiuni și, mai cu seamă, niciun raport de progres nu a mai fost făcut public.

În 2014 se vorbea despre chestionare anonime, pe care directorii de spitale trebuiau să le propună pacienților, pentru a da medicii corupți în vileag. Iarăși, nimic nu s-a întâmplat, or rapoartele privind corupția din sănătate din alte state confirmă că marea corupție începe de la șeful de spital.

Sursa: sanatateinfo

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău