Plahotniuc vrea baroni locali în Parlament (Revista presei)

  • 07 Martie 2017 10:08
Plahotniuc vrea baroni locali în Parlament (Revista presei)

Revista presei din 7 martie 2017

PLAHOTNIUC VREA BARONI LOCALI ÎN PARLAMENT, titrează Report.md, referindu-se la propunerea Partidului Democrat de a trece la sistemul electoral uninominal. Analistul Oazu Nantoi, atenționează că reformarea clasei politice nu se face prin modificarea sistemului electoral, mai ales în condițiile unui stat captiv.

Ziarul Național o citează pe președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care consideră că, prin inițiativa democraților de a schimba sistemul electoral din R. Moldova în unul uninominal, Vladimir Plahotniuc și-ar încerca „ultima șansă de a intra în Parlament”.

Nicolae Negru EXPLICĂ în Ziarul Național de ce Plahotniuc a anunțat că vrea alegeri în baza sistemului uninominal. Comentatorul crede că liderul democraților țintește, de fapt, sistemul electoral mixt. „Vlad Plahotniuc a ridicat „ștacheta” sus, pentru a obține ceea ce dorește: un sistem mixt, pe care să-l agreeze și Mihai Ghimpu. De Mihai Ghimpu și PL va depinde până la urmă dacă sistemul electoral va fi schimbat sau nu”, a subliniat Negru.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, anunță că formațiunea sa nu va susține proiectul propus de liderul democraților, Vlad Plahotniuc, scrie portalul Deschide.md. Potrivit lui Ghimpu, în cazul în care va fi introdus sistemul uninominal, Parlamentul va fi plin de deputați precum Ilan Shor.

Același site reține și declarația liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care se arată deranjat de votul uninominal anunțat ieri de Vlad Plahotniuc. Acesta speră că în aceste momente toate partidele care au un electorat real, indiferent de viziunea politică, se vor uni și vor ieși la protest.

Sistemul electoral uninominal are multe avantaje, însă în cazul Moldovei va pava drumul pentru un Guvern condus de Plahotniuc, titrează Adevărul, care îl citează pe Andrei Popov, fost ambasador la Viena și fost membru al PD. El consideră că votul uninominal va avantaja doar două partide - PSRM și PD. Potrivit lui Andrei Popov, în acest caz vor avea de câștigat doar partidele cu resurse mediatice, cu potențial financiar mare și care au control asupra elitelor locale. „Majoritatea candidaților locali nu vor scoate drapelul PD în față… ei vor încăleca agenda criticii guvernului - opoziției. Dar după ce se văd în Parlament, grămăjoară se vor aduna și vor susține fracțiunea cea mai puternică și influentă, fracțiunea PD”, susține Directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău