Plafonul de garantare a depozitelor bancare va crește până la 50 de mii de lei, din 2020

  • 04 Noiembrie 2018 17:59
Plafonul de garantare a depozitelor bancare va crește până la 50 de mii de lei, din 2020

Plafonul de garantare a depozitelor bancare va crește până la 50.000 de lei, de la 1 ianuarie 2020, față de 20 mii lei în prezent, după ce Legislativul a votat în lectura a doua o serie de modificări legislative în acest sens. 

Potrivit autorilor, documentul a fost elaborat în scopul îmbunătățirii cadrului legal aferent garantării depozitelor și consolidării stabilității sectorului financiar astfel, încât sistemul de garantare a depozitelor din țară să corespundă principiilor fundamentale internaționale.

Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar va garanta și depunerile în bănci, în monedă națională și în valută străină, deținute de către persoanele juridice de drept privat. În prezent, sunt garantate doar depunerile persoanelor fizice.

Prin extinderea categoriilor depozitelor de garantare și garantării depozitelor la 50 mii lei vor fi asigurați banii a 3,8 milioane de deponenți, iar suma totală asigurată va fi de 13,6 mlrd lei. Astfel, vor fi garantate 95,9% din numărul total de depozite și 23,1% din volumul total al acestora.

De asemenea, proiectul stabilește și obligativitatea revizuirii periodice a obiectivelor Fondului și sistemul de stabilire a contribuțiilor pentru băncile licențiate bazate pe risc, redefinind și lista depozitelor care nu sunt garantate.

Modificările mai prevăd reglementări detaliate a procedurilor de vânzare a datoriilor debitoare cu reducere. Pentru fiecare modalitate de recuperare a datoriilor urmează a fi evaluată valoarea actualizată netă a încasărilor în funcție de valoarea, scadența, rata dobânzii, existența și valoarea gajului sau altei garanții de rambursare, rata de recuperare a datoriilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău