Plafonul de garantare a depozitelor bancare a fost MAJORAT

  • 09 Ianuarie 2018 13:56
0%
00:00:00
00:00:00

Plafonul de garantare a depozitelor bancare a fost majorat de la 6.000 la 20.000 de lei de la 1 ianuarie. Aceasta înseamnă o mai mare siguranță pentru cetățeni, dar și costuri mai mari pentru bănci, fapt ce se va răsfrânge asupra clienților, spun experții. În același timp, bancherii salută majorarea plafonului, considerând că acesta ar trebui să crească mai mult. 

Majorarea plafonului până la 20 de mii de lei presupune faptul că în cazul în care o bancă falimentează, fiecare deponent poate primi maxim această sumă. Noul plafon este suficient pentru situația din Republica Moldova, în condițiile în care aproximativ 95% din numărul de depozite bancare nu depășesc această sumă, consideră analistul economic Veaceslav Ioniță. Majorarea plafonului va însemna sporirea încrederii cetățenilor în sistemul bancar pe de o parte, dar și majorarea costurilor care va afecta clienții, pe de altă parte, potrivit lui Veaceslav Ioniță.

„Evident este bine să fie cât mai mare suma garantată pentru că în felul acesta să securizăm cetățeanul ca să nu fie necesară intervenția autorităților. Pe de altă parte, cu cât mai mare e suma garantată, cu atât mai mari sunt plățile suportate de oameni. Este ca un fel de asigurare.”

Decizia de majorare a sumei garantate a depozitelor bancare este în conformitate cu prevederile Acordului de asociere la Uniunea europeană, urmând ca plafonul să fie majorat în continuare, apreciază expertul Sergiu Gaibu.

„Acordul prevede alinierea la standardele europene, care în general sunt de 100 de mii de euro, dar termenul de implementare era de 10 ani din momentul semnării Acordului. Dar este puțin probabil că se va ajunge la plafonul respectiv și probabil se va renegocia extinderea acestui termen.”

Bancherii salută majorarea plafonului de garantare a depozitelor, menționând că aceasta nu va afecta sistemul bancar. Președintele Ligii Bancherilor din Moldova, Dumitru Ursu.

„Este un plafon beneficiu pentru populație în primul rând pentru că vor fi mai atractive depozitele bancare și va fi crește siguranța deponenților. Noi trebuie să tindem ca acest plafon să crească. Băncile astăzi sunt bine capitalizate, situația financiară este bună și acest plafon nu le va afecta. Este un lucru benefic.”

Potrivit datelor Băncii Naționale, la sfârșitul anului trecut, stocul depozitelor bancare era de aproape 59 de miliarde de lei, dintre care peste 38 de miliarde reprezentau depozitele persoanelor fizice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
-1
Thu
-0
Arhivă Radio Chișinău