Plafonarea taxelor locale | Alexei Busuioc: Guvernarea va pierde lupta cu APL

  • 16 Octombrie 2020 08:09
Plafonarea taxelor locale | Alexei Busuioc: Guvernarea va pierde lupta cu APL

Pachetul privind politica bugetar fiscală pentru anul 2021 este unul rupt din contextul macroeconomic al țării. Mai mult decât atât, guvernul intenționează să „rupă” din competențele autorităților publice locale prin plafonarea taxelor locale, consideră expertul economic Veaceslav Negruța, notează IPN.

„Sunt alte două cazuri când astfel de încercări s-au întâmplat în ultimii 4-5 ani, de a umbla la legislația care aduce grave atingeri autonomiei locale și acelor procese locale de descentralizare, fix așa prin plafoane și lista impozitelor locale. Când vorbim despre relații între autoritățile centrale și locale, trebuie să existe maximă libertate pentru ca autoritățile locale să ia decizii care impozite să se aplice, la nivel de consiliu local să decidă. Însă, lista din care autoritățile locale să aleagă trebuie să fie suficient de mare”, a declarat fostul ministru al finanțelor Veaceslav Negruța în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul de televiziune Jurnal TV.  

Potrivit reprezentantului Congresului Autorităților Locale din Moldova, Alexei Busuioc, intențiile Guvernului de a impune anumite limitări primăriilor, se vor întoarce împotriva autorităților publice centrale.

„Pe noi acum se încearcă să ne arunce din nou la anul 2012 – 2011. Noi nu mai suntem acei primari din 2012, CALM nu mai este același. Acum bătălia va fi mult mai dură. Băieții ăștia de la centru încă nu înțeleg. CALM-ul a trecut de verde împărat, a trecut de roșu împărat, de albastru împărat și împărații ăștia care vor veni acuma. De data asta sunt sigur, sunt absolut sigur că guvernarea va pierde lupta cu administrația publică locală”, a menționat Alexei Busuioc.

La începutul acestui an, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile privind plafonarea taxelor locale după ce mai mulți primari și reprezentanți ai autorităților locale au spus că aceste prevederi le prejudiciază bugetele. Pe de altă parte, oamenii de afaceri s-au expus pentru păstrarea plafoanelor la stabilirea taxelor locale, motivând că aceasta i-ar proteja de abuzurile primarilor și consilierilor care își promovează interesele.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău