Placă dezvelită la Flămânzeni, în memoria lui Grigore Baștan, primul general parașutist din Armata Română

  • 23 Mai 2019 18:54
Placă dezvelită la Flămânzeni, în memoria lui Grigore Baștan, primul general parașutist din Armata Română

O placă în memoria lui Grigore Baștan, primul general parașutist din Armata Română a fost dezvelită pe 22 mai, la baștina acestuia, în satul Flămânzeni, comuna Coșcodeni, raionul Sângerei. La eveniment au participat Militarii Batalionului cu Destinație Specială “Fulger”, fiica generalului, ofițeri ai Armatei române.

Printre marii comandanți ai Armatei Române, se numără și Grigore Baștan, originar din localitatea Coșcodeni, jud. Bălți. S-a născut la 23 ianuarie 1922, pe timpul României Mari și a decedat la 8 februarie 1983 la București.

Generalul Baștan a făcut parte din prima subunitate de parașutiști militari din Armata Română, înființată la 10 iunie 1941, iar în 1950 a adus o contribuție esențială la reînființarea primului batalion de parașutiști.

La ceremonia de dezvelire a plăcii, ofițeri din Forțele Speciale ale Armatei Naționale și Armatei României au executat parașutări demonstrative. Am discutat cu jurnalistul Liviu Belâi, prezent la eveniment:

„E un eveniment extraordinar pentru Republica Moldova, l-am numi generic “Generalul s-a întors acasă”. În satul Flămânzeni s-a născut un viitor general, fondator al armelor de parașutism din Armata Română. Acum fiica Dlui, Valentina Baștan, însoțită de aproape 50 de generali, colonei, locotenenți-colonei ai Armatei Române, alături de parașutiștii noștri, români moldoveni de aici, din Republica Moldova, ne prezintă lansarea parașutelor cu această ocazie. Va avea loc mai apoi dezvelirea plăcii comemorative și un miting al consătenilor acestui general. Cu 15 ani în urmă nimeni nu știa despre existența lui.  Așa au fost timpurile…”

Fiica generalului, Valentina Baștan, președinta Fundației „General Grigore Baștan”, venită din România la dezvelirea plăcii comemorative a generalului, consideră că această întâlnire ne ajută să ne cunoaștem mai bine pe noi, cei de pe ambele maluri ale Prutului:

„Aici se petrec niște lucruri senzaționale, parașutiștii acum au aterizat, după ce au făcut saltul comun de cinstire a memoriei generalului Grigore Baștan. E o atmosferă extraordinară, e lume multă… sunt bucuroasă și cred că putem să facem mai multe pentru a ne cunoaștem mai bine. Cred că acest eveniment este important, pentru că dincolo de cinstirea memoriei tatălui meu avem nevoie și noi să știm unii de alții, să ne cunoaștem și să ne bucurăm de aceasta…”

Basarabeanul Grigore Baștan a fost formator al mai multor generații de specialiști si performeri, Președinte al Comisiei Centrale de Parașutism din cadrul Federației Aeronautice Române, autor al concepției și brevetării mai multor variante de parașute, care asigură reducerea riscurilor și creșterea performanței. Stabilind un record în saltul cu parașuta de la înălțimea de 10.ooo metri, în 1970, primește titlul de Maestru Emerit al Sportului. Este autor al lucrării  „Istoria parașutismului militar în România”.

Placă dezvelită la Flămânzeni, în memoria lui Grigore Baștan, primul general parașutist din Armata Română

Placă dezvelită la Flămânzeni, în memoria lui Grigore Baștan, primul general parașutist din Armata Română

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău